Nutritional value of elephant grass genotypes

Authors

  • Paulo Henrique de Souza Universidade Federal Rural da Amazônia Instituto da Saúde e Produção Animal
  • Cristian Faturi Universidade Federal Rural da Amazônia Instituto da Saúde e Produção Animal
  • Luiz Fernando de Souza Rodrigues Universidade Federal Rural da Amazônia Instituto da Saúde e Produção Animal
  • Ednaldo da Silva Filho Universidade Federal Rural da Amazônia Instituto da Saúde e Produção Animal
  • Aníbal Coutinho do Rêgo Universidade Federal Rural da Amazônia Instituto da Saúde e Produção Animal
  • José Adérito Rodrigues Filho Embrapa Amazônia Oriental

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2017.v52.23114

Keywords:

Pennisetum purpureum, digestibility, intake, ruminant

Abstract

The objective of this work was to assess the nutritive value of four elephant grass (Pennisetum purpureum) genotypes. The chemical composition, intake by sheep, and digestibility of different genotypes (G1, G2, G3, and G4) were evaluated. A dry matter (DM) digestibility assay was performed with total leftovers and feces collected from 20 sheep kept in metabolic cages. G3 had lower DM intake in grams per animal per day compared with G1 and G2, and it had greater digestibility, crude protein, neutral detergent fiber, and acid detergent fiber values. G1, G2, and G4 have the best nutritive values among the evaluated genotypes.

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Published

2017-11-17

How to Cite

de Souza, P. H., Faturi, C., Rodrigues, L. F. de S., da Silva Filho, E., do Rêgo, A. C., & Rodrigues Filho, J. A. (2017). Nutritional value of elephant grass genotypes. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 52(10), 951–955. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2017.v52.23114

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTES