Eggshell microbiology and quality of hatching eggs subjected to different sanitizing procedures

Authors

  • Winnie Luiza dos Santos Clímaco Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.
  • Érica de Faria Melo Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.
  • Diego Pereira Vaz Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.
  • Mariana Masseo Saldanha Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.
  • Maria Fernanda Vieira da Silva Pinto Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.
  • Letícia Carolina Cleto Fernandes Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.
  • Nelson Carneiro Baião Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.
  • Letícia Goulart de Oliveira Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Tecnologia e Inspeção de Produtos de Origem Animal, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.
  • Felipe Machado de Sant'Anna Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Tecnologia e Inspeção de Produtos de Origem Animal, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.
  • Marcelo Resende de Souza Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Tecnologia e Inspeção de Produtos de Origem Animal, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.
  • Leonardo José Camargos Lara Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Tecnologia e Inspeção de Produtos de Origem Animal, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2018.v53.26071

Keywords:

bacterial count, ozone, resistance force, sanitizers, thickness, UV light

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effect of different disinfection procedures as alternatives to formaldehyde fumigation on eggshell microbial load and quality of eggs from a 42-week-old Cobb commercial breeder flock. A total of 10,080 clean eggs collected from the nests were randomly distributed in a randomized complete block design, among the following treatment groups: 13.33 g m-3 formaldehyde fumigation, 5–10 ppm ozone fumigation, 6.36 mW cm-2 UV-C light irradiation, spraying with 1.56% hydrogen peroxide, spraying with 0.13% peracetic acid, spraying with water (wet control), and no disinfection procedure (dry control). Per treatment, eight samples of four eggs each were collected before and after the disinfection procedure, in order to count the number of Enterobacteriaceae and total aerobic mesophilic bacteria on the eggshell. Only eggs subjected to the formaldehyde and UV treatments showed a significant reduction in total aerobic mesophilic bacterial count on the eggshell, when compared with those of the dry control group. Treatments did not affect eggshell thickness and resistance force. UV light exposure is effective in reducing microbial load on 42-week-old breeder flock eggshells, without affecting their quality, and can be considered an alternative to formaldehyde disinfection.

Author Biographies

Winnie Luiza dos Santos Clímaco, Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.

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Érica de Faria Melo, Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.

http://lattes.cnpq.br/8134843554243705

Diego Pereira Vaz, Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.

http://lattes.cnpq.br/0436094128249961

Mariana Masseo Saldanha, Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.

http://lattes.cnpq.br/3518841315801471

Maria Fernanda Vieira da Silva Pinto, Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.

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Letícia Carolina Cleto Fernandes, Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.

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Nelson Carneiro Baião, Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.

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Letícia Goulart de Oliveira, Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Tecnologia e Inspeção de Produtos de Origem Animal, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.

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Felipe Machado de Sant'Anna, Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Tecnologia e Inspeção de Produtos de Origem Animal, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.

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Marcelo Resende de Souza, Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Tecnologia e Inspeção de Produtos de Origem Animal, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.

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Leonardo José Camargos Lara, Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Tecnologia e Inspeção de Produtos de Origem Animal, Campus Pampulha, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, CEP 31270-901 Belo Horizonte, MG.

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Published

2018-11-26

How to Cite

Clímaco, W. L. dos S., Melo, Érica de F., Vaz, D. P., Saldanha, M. M., Pinto, M. F. V. da S., Fernandes, L. C. C., … Lara, L. J. C. (2018). Eggshell microbiology and quality of hatching eggs subjected to different sanitizing procedures. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 53(10), 1177–1183. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2018.v53.26071

Issue

Section

ANIMAL SCIENCE