Influence of meteorological factors on the relative water content of coffee plants in the field

Autores

  • Cleide Nascimento Campos ICL South America
  • Guilherme Almussa Leite Torres Universidade Estadual de Campinas
  • Amanda Ribeiro Lopes Universidade Estadual de Campinas.
  • Angélica Prela Pantano Instituto Agronômico de Campinas
  • Julieta Andrea Silva de Almeida Instituto Agronômico de Campinas

DOI:

https://doi.org/10.31062/agrom.v31.e027178

Palavras-chave:

Coffea arabica, climate change, rainfall, cultivar Bourbon Vermelho, variety Semperflorens

Resumo

Global climate change is leading to changes in rainfall and temperature parameters. With the lack of water, the coffee plant presents growth and development restrictions. The air temperature also affects the coffee plant, as each plant development event requires an ideal temperature. The genetic improvement of coffee can help overcome these difficulties with new cultivars more adapted to the effects of climate change. Thus, studies are necessary to characterize coffee responses to water restriction and high temperatures. So, the objective of the present study was to characterize the relative water content (RWC) of Coffea arabica plants of the cultivar Bourbon Vermelho and the variety Semperflorens, respectively sensitive and tolerant to water deficit under field conditions, cultivated in an experimental area in southeastern Brazil. The RWC was evaluated from September to February for three consecutive years in leaves taken from two branches belonging to the apical and basal portions of four plants, positioned facing the cardinal points West and East. Meteorological data on air temperature and rainfall were collected during these periods by a meteorological station installed near the cultivation site. The Bourbon Vermelho cultivar and the Semperflorens variety under water deficit had similar RWC responses, around 60%, for both the branches belonging to the apical and basal portions of the plants. It was also demonstrated that RWC was not different between the branches positioned in relation to the East and West cardinal points in both the apical and basal portions for plants of the Bourbon Vermelho cultivar and the Semperflorens variety.

Biografia do Autor

Cleide Nascimento Campos, ICL South America

Graduação em Ciências Biológicas pela UESB. Mestrado em Agronomia/Fisiologia Vegetal pela UFLA. Doutorado em Biologia Vegetal pela UNICAMP. Possui experiência em Fisiologia Vegetal e fisiologia relacionada à estresses abióticos, em espécies nativas e de interesse agrícola, e em fertilidade do solo e nutrição de plantas.

Guilherme Almussa Leite Torres, Universidade Estadual de Campinas

Graduado em Geografia pela PUC-Campinas. Cursa mestrado em Geografia na UNICAMP. Desenvolve pesquisas na áreas de mudanças climáticas e seus impactos sobre a agricultura com foco na produção cafeeira.

Amanda Ribeiro Lopes, Universidade Estadual de Campinas.

Discente no curso de Ciências Biológicas na UNICAMP. Atuou no Instituto Agronômico de Campinas (IAC) como bolsista PIBIC e na UNICAMP, nas áreas de Biologia Vegetal com foco em Fisiologia e Sistemática Vegetal.

Angélica Prela Pantano, Instituto Agronômico de Campinas

Graduada em Ciências Biológicas pela PUC-Campinas. Mestrado e Doutorado em Biologia Vegetal pela UNICAMP. Atualmente é pesquisador Nível V do Instituto Agronômico de Campinas (IAC). Tem experiência na área de Botânica, com ênfase em Crescimento e Desenvolvimento de Plantas, atuando principalmente em temas de embriogenese somática de Coffea arabica e de estresse hídrico de Coffea arabica.

Julieta Andrea Silva de Almeida, Instituto Agronômico de Campinas

Graduada em agronomia pela Fundação Faculdade de Agronomia Luiz Meneghel. Mestrado em Agronomia pela UEL e doutorado em Agronomia (Física do Ambiente Agrícola) pela USP. Atualmente é pesquisador científico VI da Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios. Tem experiência na área de Agronomia, atuando nos seguintes temas: clima, precipitação, produtividade, café e agricultura.

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Publicado

04/05/2023

Como Citar

Campos, C. N., Torres, G. A. L., Lopes, A. R., Pantano, A. P., & Almeida, J. A. S. de. (2023). Influence of meteorological factors on the relative water content of coffee plants in the field. Agrometeoros, 31. https://doi.org/10.31062/agrom.v31.e027178

Edição

Seção

RELAÇÕES SOLO-ÁGUA-PLANTA-ATMOSFERA