PHYSICOCHEMICAL CHARACTERIZATION OF FLOUR FROM BY-PRODUCTS OF THE WINE INDUSTRY FROM SERRA GAÚCHA

Authors

  • Josoé Kruger Universidade do Vale do Taquari
  • Daiane Simonaggio Universidade do Vale do Taquari
  • Natália L. Kist Universidade do Vale do Taquari
  • Wolmir José Böckel Universidade do Vale do Taquari - Univates

Keywords:

bagasse, metals, reuse, grape

Abstract

The production of grape derivatives increases every year. Rio Grande do Sul state, Brazil, covers about 90% of this amount. The generated by-products, called bagasse, represent 20% of the processed grape mass, which characterizes a potential source of residues. To reprocess this residue for human food safety, it is necessary to monitor it for its physicochemical parameters whose limits are specified by law. After the processing as flours, the bagasse samples from five wineries from Serra Gaúcha, in Rio Grande do Sul state, Brazil, were evaluated for their contents of protein, fiber, moisture, mineral matter, and phenolic compounds. There was a significant variation for the levels of some metals, such as iron, manganese, copper, calcium, and potassium, among the varieties collected from different crops, in different wineries. For copper there is not a specific law, as its contents would exceed tenfold the diet of a daily intake in a 100 g portion, and the levels are of concern for human or animal consumption. Polyphenols contents were within the range of values found in the literature, although they showed significant differences between the same varieties.

Author Biographies

Josoé Kruger, Universidade do Vale do Taquari

Químico Industrial, docente do Ensino Técnico da Universidade do Vale do Taquari.

Daiane Simonaggio, Universidade do Vale do Taquari

Química Industrial, atua em Química de Alimentos.

Natália L. Kist, Universidade do Vale do Taquari

estudante de Engenharia Química, da Universidade do Vale do Taquari.

Wolmir José Böckel, Universidade do Vale do Taquari - Univates

Possui graduação em Química Industrial pela Universidade de Santa Cruz do Sul (1998), formação pedagógica em Química Licenciatura Plena pela Universidade de Santa Cruz do Sul (2000), Mestrado em Química pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2003) e Doutorado em Química pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2009) com ênfase em Química Analítica e Instrumentação Analítica. Tem experiência na área de Química, com ênfase em Eletroanalítica, atuante principalmente nos seguintes temas: óleo essencial, hidrodestilação, detector oscilométrico, instrumentação em eletroforese capilar, eletroanalítica em biodiesel, modelagem matemática, alimentos orgânicos. Atuou em projeto de pesquisa com auxílio financeiro CNPq de 2003 até 2007 com o tema Determinação de Triacilglicerídeos em Microemulsões de Óleo de Soja por Cromatografia Eletrocinética com Detecção Oscilométrica e projeto de pesquisa com auxílio FINEP de 2006 à 2010 com o tema Implantação da Rede de Estudos e Projetos sobre Armazenamento de Biodiesel no Âmbito da Rede Brasileira de Tecnologia de Biodiesel, ambos na Instituição UFRGS. Atualmente exerce a função de Professor Adjunto no Centro de Ciências Exatas da Universidade do Vale do Taquari.

Published

2019-01-23

How to Cite

Kruger, J., Simonaggio, D., Kist, N. L., & Böckel, W. J. (2019). PHYSICOCHEMICAL CHARACTERIZATION OF FLOUR FROM BY-PRODUCTS OF THE WINE INDUSTRY FROM SERRA GAÚCHA. Science & Technology Journals, 35(3), 471–484. Retrieved from https://apct.sede.embrapa.br/cct/article/view/26316

Issue

Section

Artigos