Digestibility of ingredients in diets for pacman catfish juveniles (Lophiosilurus alexandri)

Authors

  • Karen Daianny Macedo Melo Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, Campus Pampulha, CEP 31270‑901 Belo Horizonte, MG, Brasil
  • Giovanni Resende de Oliveira Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, Rodovia MG‑424, Km 64, Caixa Postal 295, CEP 35701‑970 Prudente de Morais, MG
  • Túlio Soares de Brito Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, Campus Pampulha, CEP 31270‑901 Belo Horizonte, MG
  • Déborah Rodrigues Pedrosa Soares Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, Campus Pampulha, CEP 31270‑901 Belo Horizonte, MG
  • Antonio Jessey de Abreu Tessitore Companhia do Vale do São Francisco e do Parnaíba, Rua José Rodrigues Junior, no 437, Centro, CEP 35628‑000 Morada Nova de Minas, MG
  • Érika Ramos de Alvarenga Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, Campus Pampulha, CEP 31270‑901 Belo Horizonte, MG.
  • Eduardo Maldonado Turra Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, Campus Pampulha, CEP 31270‑901 Belo Horizonte, MG.
  • Francisco Carlos de Oliveira Silva Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, Rodovia MG‑424, Km 64, Caixa Postal 295, CEP 35701‑970 Prudente de Morais, MG.
  • Edgar de Alencar Teixeira Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, Campus Pampulha, CEP 31270‑901 Belo Horizonte, MG.

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2016.v51.22894

Keywords:

digestibility coefficient, practical diet, purified diet

Abstract

The objective of this work was to determine the apparent digestibility coefficient (ADC) of six ingredients, in practical and purified reference diets, and to assess the influence of these reference diets on the digestibility of the ingredients in pacman catfish juveniles. The following ingredients were evaluated: fish meal, meat and bone meal, soybean meal, roasted whole soybean, wheat meal, and corn protenose. There was interaction between the reference diet and the studied ingredients. The purified diet provided higher ADC for crude protein and gross energy. Pacman catfish showed high ADC for protein ingredients of vegetable origin for the two reference diets.

Author Biographies

Érika Ramos de Alvarenga, Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, Campus Pampulha, CEP 31270‑901 Belo Horizonte, MG.

 

Eduardo Maldonado Turra, Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Avenida Antônio Carlos, no 6.627, Caixa Postal 567, Campus Pampulha, CEP 31270‑901 Belo Horizonte, MG.

 

Published

2016-08-23

How to Cite

Melo, K. D. M., Oliveira, G. R. de, Brito, T. S. de, Soares, D. R. P., Tessitore, A. J. de A., Alvarenga, Érika R. de, … Teixeira, E. de A. (2016). Digestibility of ingredients in diets for pacman catfish juveniles (<i>Lophiosilurus alexandri</i>). Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 51(6), 785–788. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2016.v51.22894

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTES