Technology transfer and innovation (TT&I) by Embrapa: a disruptive proposal

Authors

  • José Luiz Bellini Leite Embrapa

DOI:

https://doi.org/10.35977/0104-1096.cct2019.v36.26356

Keywords:

ongoing technical assistance, production chains, cloud computing, R&D institutions

Abstract

The communication activities that supported, in the recent past, the process of technology transfer (TT) at Embrapa, do not seem to maintain an adequate level of efficiency and effectiveness. The fast changes that have been taking place in the production chains, the increasing competition in a global level and the availability of more complex and sophisticated technologies are demanding changes in the modus operandi of technology transfer of research and development institutions. The essay presents concepts and tools capable of helping institutions to rearrange the structure and proceed with a reengineering of TT processes that facilitate, increase the reach and speed up the process of technological innovation in the different production chains. Based on cloud computing technology and ongoing technical assistance, it is suggested to create national innovation networks with clusters per production chains.

Author Biography

José Luiz Bellini Leite, Embrapa

José Luiz Bellini Leite é graduado em Engenharia Civil pela Escola de Engenharia Kennedy (1984), Mestre em Administração Pública pela Fundação Getúlio Vargas (1986) e Ph.D em Economia Rural pela Oklahoma State University (2000). Trabalha na Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA), desde fevereiro de 1990, sediado na Embrapa Gado de Leite. Foi professor titular de Economia e Comércio Internacional e coordenador do curso de Administração Pública e do curso de Marketing da Universidade Presidente Antônio Carlos. Foi Representante Legal e Coordenador Geral do Programa de Transferência de Tecnologia da Embrapa em Moçambique. Atuou como Coordenador Técnico na Embrapa Africa (Accra - Capital de Gana), contabilizando cinco anos de experiência na área de Cooperação Técnica Internacional da Embrapa (Secretaria de Relações Internacionais – SRI). Recebeu a Comenda da Ordem do Rio Brando do Ministério das Relações Exteriores do Brasil, por serviços prestados ao País. Seus estudos incluem economia da produção de leite, comércio internacional, administração pública e modelos para inovação tecnológica. Desenvolve trabalhos em Métodos e Modelos Matemáticos, Econométricos e Estatísticos, atuando principalmente no agronegócio do leite e agricultura familiar. Sua experiência inclui Cooperação técnica internacional, Economia Agrícola, Comércio Internacional, Administração Pública e gestão do processo de inovação tecnológica. Possui mais de 100 artigos técnicos e científicos (http://lattes.cnpq.br/0536373034235824)

Published

2019-04-22

How to Cite

Leite, J. L. B. (2019). Technology transfer and innovation (TT&I) by Embrapa: a disruptive proposal. Science & Technology Journals, 36(1), e26356. https://doi.org/10.35977/0104-1096.cct2019.v36.26356

Issue

Section

Artigos