FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY POPULARIZATION ACTIONS IN THE STATE OF RIO DE JANEIRO

Authors

  • Renata Torrezan Embrapa Agroindústria de Alimentos, Rio de Janeiro, RJ.
  • João Eugênio Diaz Rocha Embrapa Agroindústria de Alimentos.
  • Maurício Vivas de Souza Barreto Embrapa Agroindústria de Alimentos, Rio de Janeiro, RJ.
  • José Arimathéa Oliveira Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro (IFRJ), Campus Nilo Peçanha (Pinheiral), Pinheiral, RJ.
  • Ricardo Crivano Albieri Colégio Técnico da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), Seropédica, RJ.
  • Fernando Teixeira Silva Embrapa Agroindústria de Alimentos, Rio de Janeiro, RJ.
  • Élida da Conceição Jorge Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro (IFRJ), Campus Nilo Peçanha (Pinheiral), Pinheiral, RJ.
  • Solimar Oliveira de Faria Verra
  • Patrik Camporez Mação Rede Gazeta, Vitória, ES.

DOI:

https://doi.org/10.35977/0104-1096.cct2017.v34.26434

Keywords:

training courses, discussion forum, food processing.

Abstract

The ignorance about concepts and practices in Food Science and Technology (S&T) and the lack of specialized staff in agricultural education institutions are factors that limit the interest of future technicians on this topic. Such limitations may be overcome through actions to awaken curiosity and motivate the technicians being trained to be interested in all matters of Food S&T, using pedagogical techniques and encouraging interest in the potential of agro-industrial activity. Thus, a partnership was established between Embrapa Food Technology; the Federal Institute of Education, Science and Technology of Rio de Janeiro – Campus Nilo Peçanha (Pinheiral) – (IFRJ); and the Technical College of the Federal Rural University of Rio de Janeiro (CTUR), located in the municipality of Seropédica, state of Rio de Janeiro. A diagnosis of the physical and educational structure of these institutions was performed, and demographic and socioeconomic data of the studied localities were collected. Subsequently, the activities for popularization of Food S&T consisted of five training courses, and construction of a web site and a discussion forum. A network of relationships and communication was built, which included the actors concerned in the development of these localities. Also, disclosure materials were produced. The participants’ views about the courses and the event were evaluated. The obtained data showed that the activities were mostly positive and that new actions are necessary.

Author Biographies

Renata Torrezan, Embrapa Agroindústria de Alimentos, Rio de Janeiro, RJ.

Engenheira de alimentos, doutora em Tecnologia de Alimentos, pesquisadora da Embrapa Agroindústria de Alimentos, Rio de Janeiro, RJ.

João Eugênio Diaz Rocha, Embrapa Agroindústria de Alimentos.

Jornalista, mestre em Educação, analista da Embrapa Agroindústria de Alimentos.

Maurício Vivas de Souza Barreto, Embrapa Agroindústria de Alimentos, Rio de Janeiro, RJ.

Graduado em Ciência da Computação, analista da Embrapa Agroindústria de Alimentos, Rio de Janeiro, RJ.

José Arimathéa Oliveira, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro (IFRJ), Campus Nilo Peçanha (Pinheiral), Pinheiral, RJ.

Licenciado em Ciências Agrícolas, mestre em Ciências Ambientais e Florestais, professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro (IFRJ), Campus Nilo Peçanha (Pinheiral), Pinheiral, RJ.

Ricardo Crivano Albieri, Colégio Técnico da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), Seropédica, RJ.

Licenciado em Ciências Agrícolas, mestre em Educação Agrícola, professor do Colégio Técnico da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), Seropédica, RJ.

Fernando Teixeira Silva, Embrapa Agroindústria de Alimentos, Rio de Janeiro, RJ.

Engenheiro-agrônomo, doutor em Tecnologia de Processos Químicos e Bioquímicos, analista da Embrapa Agroindústria de Alimentos, Rio de Janeiro, RJ.

Élida da Conceição Jorge, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro (IFRJ), Campus Nilo Peçanha (Pinheiral), Pinheiral, RJ.

Engenheira-agrônoma, doutora em Ciência dos Alimentos, professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro (IFRJ), Campus Nilo Peçanha (Pinheiral), Pinheiral, RJ.

Solimar Oliveira de Faria Verra

Licenciada em Ciências Agrícolas, extyensionista da Emater-Rio, Niterói, RJ.

Patrik Camporez Mação, Rede Gazeta, Vitória, ES.

Jornalista, graduando em Ciências Sociais, mestre em Comunicação e Territorialidades, repórter da Rede Gazeta, Vitória, ES.

Published

2019-01-23

How to Cite

Torrezan, R., Rocha, J. E. D., Barreto, M. V. de S., Oliveira, J. A., Albieri, R. C., Silva, F. T., … Mação, P. C. (2019). FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY POPULARIZATION ACTIONS IN THE STATE OF RIO DE JANEIRO. Science & Technology Journals, 34(3), 359–380. https://doi.org/10.35977/0104-1096.cct2017.v34.26434

Issue

Section

Artigos