Technological prospecting on nanobiopolymers

Authors

  • Ivo Henrique Pinto Andrade Engenheiro de Alimentos, mestre em Ciência de Alimentos, doutorando em Ciência de Alimentos pelo Programa de Pós-Graduação em Ciência dos Alimentos, Faculdade de Farmácia, Universidade Federal da Bahia. Salvador, BA.
  • Lorena Lima de Santana Engenheira de Alimentos, mestre em Engenharia Química, doutoranda em Ciência de Alimentos pelo Programa de Pós-Graduação em Ciência dos Alimentos, Faculdade de Farmácia, Universidade Federal da Bahia. Salvador, BA. Docente do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Alagoas.
  • Idaiana Oliveira Carneiro Graduanda em bacharelado em Farmácia pela Universidade Estadual de Feira de Santana, Feira de Santana, BA.
  • Geany Peruch Camilloto Engenheira de Alimentos, doutora em Ciência e Tecnologia de Alimentos, docente do Departamento de Tecnologia da Universidade Estadual de Feira de Santana, Feira de Santana, BA.
  • Renato Souza Cruz Engenheiro de Alimentos, doutor em Ciência e Tecnologia de Alimentos, docente do Departamento de Tecnologia da Universidade Estadual de Feira de Santana, Feira de Santana, BA.

DOI:

https://doi.org/10.35977/0104-1096.cct2023.v40.27237

Keywords:

nanotechnology, biopolymers, nanopolymers, patents

Abstract

Nanomaterials can be extracted from various raw materials, including biopolymers. They are abundant and applied in several areas, since they provide nanoscale structures with diverse properties, such as biodegradability, atoxicity, biocompatibility, and greater reactivity. This prospective study mapped patent documents on nanobiopolymers to obtain information on industry trends, using the European Patent Office database through the combination of keywords. The United States appears as the main depositing country, also showing as depositors the country´s main inventors, institutes, and companies. Asian and emerging countries, such as Brazil, appear also among the prominent countries. The main matrices used to obtain and/ or apply nanobiopolymers are the polysaccharides, among which cellulose and starch are the most used ones. A good diversity of nanobiopolymeric compounds was observed. Quite explicitly, the health sector is the most standing out segment in the applications of biopolymeric nanostructures (in which the medical and pharmaceutical areas are listed). Other sectors such as packaging, application of binders, encapsulation and water treatment also featured among the applications.

Published

2023-10-10

How to Cite

Andrade, I. H. P., Santana, L. L. de, Carneiro, I. O., Camilloto, G. P., & Cruz, R. S. (2023). Technological prospecting on nanobiopolymers. Science & Technology Journals, 40, e27237. https://doi.org/10.35977/0104-1096.cct2023.v40.27237

Issue

Section

Artigos