Limestone particle sizes and lighting regimens on egg and bone quality of laying hens

Authors

  • Regina Patrícia de Souza Xavier Universidade Federal o Ceará
  • Ednardo Rodrigues Freitas Universidade Federal do Ceará
  • Nádia Melo Braz Universidade Federal do Ceará
  • Nadja Naiara Pereira Farias Universidade Federal do Ceará
  • Raffaela Castro Lima Universidade Federal do Ceará
  • Pedro Henrique Watanabe Universidade Federal do Ceará
  • Germano Augusto Jerônimo Nascimento Universidade Federal do Ceará
  • Maria Simone Mendes Peixoto Universidade Federal do Ceará

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2015.v50.21073

Keywords:

egg mass, shell thickness, specific gravity, tibia

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effect of limestone particle sizes in the diet and of lighting regimes on the egg and bone quality and on the performance of commercial laying hens. Three hundred Hissex White layers, at 18 weeks of age, were distributed in a completely randomized design, in a 5×2 factorial arrangement (coarse limestone in the diet at 0, 25, 50, 75, and 100%; with or without artificial light), with five replicates of six birds. No significant interaction was observed between particle sizes and lighting regime for the evaluated parameters. There was no significant effect of coarse limestone level in the diet on the performance and egg quality of hens; however, bone deformity (3.23 to 4.01 mm), strength (5.19 to 6.70 kgf cm-2), and mineral matter (51.09 to 59.61%) improved as the proportion of coarse limestone increased. For lighting regime, the treatment with artificial light yielded higher Haugh unit values (87.17 vs. 85.54) than that with natural light only. Greater limestone particles improve bone quality of laying hens, and the use of artificial light can benefit the albumen quality of the eggs.

Author Biographies

Regina Patrícia de Souza Xavier, Universidade Federal o Ceará

Graduada em Zootecnia pela Universidade Federal do Ceará;

Mestre em Zootecnia com ênfase em Avicultura pela Universidade Federal do Ceará

Ednardo Rodrigues Freitas, Universidade Federal do Ceará

Graduação em Agronomia pela Universidade Federal do Ceará;

mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal do Ceará;

doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho- UNESP- FCAV- Jaboticabal;

Atualmente é Professor Adjunto do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal do Ceará e Docente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia.

Nádia Melo Braz, Universidade Federal do Ceará

Graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Ceará;

Mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal do Ceará;

Atualmente é doutoranda do Programa de Doutorado Integrado em Zootecnia UFRPE/UFPB/UFC.

Nadja Naiara Pereira Farias, Universidade Federal do Ceará

Graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Ceará;

Mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal do Ceará;

Atualmente é doutoranda do Programa de Doutorado Integrado em Zootecnia UFRPE/UFPB/UFC.

Raffaela Castro Lima, Universidade Federal do Ceará

Graduada em Zootecnista pela Universidade Federal do Ceará;

Mestre em Nutrição Animal com ênfase em Avicultura pela Universidade Federal do Ceará;

Doutora pelo Programa de Pós- graduação em Zootecnia na Universidade Federal da Paraíba, com ênfase em Nutrição e Produção de não ruminantes. Pós doutoranda DCR /Funcap/CNPq pela Universidade Federal do Ceará.

Pedro Henrique Watanabe, Universidade Federal do Ceará

Graduado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho;

Doutor em Zootecnia pela mesma instituição.

Professor de Ensino Superior da Universidade Federal do Ceará. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em nutrição animal, atuando principalmente nos seguintes temas: avaliação de alimentos para animais, bioclimatologia, cunicultura e suinocultura.

Germano Augusto Jerônimo Nascimento, Universidade Federal do Ceará

Graduado em Zootecnia pela Universidade Federal da Paraíba;

Mestre em Zootecnia pela Universidade Federal da Paraíba;

Doutorado no Departamento de Zootecnia da Universidade Federal de Lavras;

Atualmente é Professor Adjunto III do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal do Ceará (DZ/UFC), na área de Nutrição de animais não ruminantes.

Maria Simone Mendes Peixoto, Universidade Federal do Ceará

Graduanda em Zootecnia pela Universidade Federal do Ceará

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Published

2015-09-03

How to Cite

Xavier, R. P. de S., Freitas, E. R., Braz, N. M., Farias, N. N. P., Lima, R. C., Watanabe, P. H., … Peixoto, M. S. M. (2015). Limestone particle sizes and lighting regimens on egg and bone quality of laying hens. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 50(8), 718–725. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2015.v50.21073

Issue

Section

ANIMAL SCIENCE