Mapping QTL for protein and oil content in soybean

Authors

  • Josiane Isabela da Silva Rodrigues Universidade Federal de Viçosa
  • Fábio Demolinari de Miranda Universidade Federal do Espírito Santo
  • Adésio Ferreira Universidade Federal do Espírito Santo
  • Leandro Luiz Borges Universidade Federal de Viçosa
  • Marcia Flores da Silva Ferreira Universidade Federal do Espírito Santo
  • Pedro Ivo Vieira Good-God Universidade Federal de Viçosa
  • Newton Deniz Piovesan Universidade Federal de Viçosa
  • Everaldo Gonçalves de Barros Universidade Federal de Viçosa
  • Cosme Damião Cruz Universidade Federal de Viçosa
  • Maurilio Alves Moreira Universidade Federal de Viçosa

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8074

Keywords:

Glycine max, linkage groups, quantitative trait loci, molecular markers

Abstract

The objective of this study was to detect and map quantitative trait loci (QTL) affecting soybean (Glycine max L. Merr.) protein and oil contents. F2 plants, derived from the cross between the CS3032PTA276 line and the variety UFVS2012, were grown in a greenhouse and provided the leaves for DNA extraction and analysis. Forty-eight polymorphic microsatelite markers (SSR) were evaluated in the F2 population. Evaluation of the phenotype was performed in 207 families from F2:3 progenies, in a complete block design with three replicates, carried out in Viçosa, MG, Brazil, in 2006. Four QTL associated with protein content, in linkage groups D1a, G, A1, and I, and three QTL for oil content in groups A1, I and O were identified. Phenotypic variation for protein and oil explained by QTL ranged from 6.24 to 18.94% and 17.26 to 25.93%, respectively. New QTL associated with protein and oil contents were detected, besides those previously reported in other studies. Other regions may be involved in the genetic control of protein and oil contents in soybean besides those already known.

Author Biographies

Josiane Isabela da Silva Rodrigues, Universidade Federal de Viçosa

Departameno de Bioquímica e Biologia Molecular

Aréa: Genética Molecular de Plantas

Fábio Demolinari de Miranda, Universidade Federal do Espírito Santo

Departamento de Produção Vegetal

Genética Molecular de Plantas

Adésio Ferreira, Universidade Federal do Espírito Santo

Departamento de Produção Vegetal

Estatística e biometria

Leandro Luiz Borges, Universidade Federal de Viçosa

Departamento de Biologia Geral

Genética Molecular de Plantas

Marcia Flores da Silva Ferreira, Universidade Federal do Espírito Santo

Departamento de Produção Vegetal

Genética Molecular de Plantas

Pedro Ivo Vieira Good-God, Universidade Federal de Viçosa

Departamento de Biologia Geral

Estatística e Biometria

Newton Deniz Piovesan, Universidade Federal de Viçosa

Departameno de Bioquímica e Biologia Molecular

Genética Molecular de Plantas

Everaldo Gonçalves de Barros, Universidade Federal de Viçosa

Departamento de Biologia Geral

Genética Molecular de Plantas

Cosme Damião Cruz, Universidade Federal de Viçosa

Departamento de Biologia Geral

Estatística e Biometria

Maurilio Alves Moreira, Universidade Federal de Viçosa

Departameno de Bioquímica e Biologia Molecular

Genética Molecular de Plantas

Published

2011-01-20

How to Cite

Rodrigues, J. I. da . S., Miranda, F. D. de, Ferreira, A., Borges, L. L., Ferreira, M. F. da S., Good-God, P. I. V., … Moreira, M. A. (2011). Mapping QTL for protein and oil content in soybean. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45(5), 472–480. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8074

Issue

Section

GENETICS