Antioxidant system activity and aerenchyma formation in 'Saracura' maize roots

Authors

  • Fabricio José Pereira Universidade Federal de Lavras
  • Paulo César Magalhães Embrapa Milho e Sorgo
  • Thiago Corrêa de Souza Universidade Federal de Lavras
  • Evaristo Mauro de Castro Universidade Federal de Lavras
  • José Donizeti Alves Universidade Federal de Lavras

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8155

Keywords:

Zea mays, catalase, peroxidases, massal selection, tolerance to flooding

Abstract

This work aimed to assess the influence of successive selection cycles in 'Saracura' maize on the enzyme activity of the antioxidant system and the relationship of these enzymes with the aerenchyma development capacity of this variety. Seeds of 18 intercalated selection cycles of the 'Saracura' maize and of the cultivar BR 107, sensitive to hipoxia, were sown in pots in the greenhouse. Plants were submitted to intermittent soil flooding each two days. After 60 days, the roots were sampled and analysis were done for the guaiacol peroxidase, ascorbate peroxidase, and catalase activities and for the capacity of the plants of each cycle to develop aerenchyma. The plants showed modifications in enzyme activity along the cycles, increasing the ascorbate peroxidase activity and decreasing the catalase and guaiacol peroxidase ones. A greater capacity to develop aerenchyma was also observed in the last selection cycles. Reductions in the enzyme activity of the antioxidant system seem to be related to a disorder in the H2O2 decomposition capacity.

Author Biographies

Fabricio José Pereira, Universidade Federal de Lavras

B

Paulo César Magalhães, Embrapa Milho e Sorgo

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras (1975), mestrado em Agronomy Plant Physiology - University of Minnesota (1984), mestrado em Fitotecnia (Produção Vegetal) pela Universidade Federal de Viçosa (1978) e doutorado em Field Crop Physiology - Mississippi State University (1987). Atualmente é pesquisador do Centro Nacional de Pesquisa de Milho e Sorgo.

Thiago Corrêa de Souza, Universidade Federal de Lavras

possui graduação em Engenharia Florestal pela Universidade Federal de Viçosa (1986), mestrado em Agronomia (Fisiologia Vegetal) pela Universidade Federal de Lavras (1995) e doutorado em Agronomia (Fitotecnia) pela Universidade Federal de Lavras (2002). Atualmente é professor adjunto IV da Universidade Federal de Lavras.

Evaristo Mauro de Castro, Universidade Federal de Lavras

Licenciado em Ciencias Biológicas pela Universidade Federal de Alfenas, Mestre em Agronomia Fisiologia Vegetal pela Universidade Federal de Lavras, douorando do curso de Agronomia-Fisiologia Vegetal pela Universidade Federal de Lavras.

José Donizeti Alves, Universidade Federal de Lavras

Professor da Universidade Federal de Lavras. Possui Graduação em Engenharia Agronômica pela Escola Superior de Agricultura de Lavras, hoje Universidade Federal de Lavras, Mestrado em Fisiologia Vegetal pela Universidade Federal de Viçosa, Doutorado em Solos e Nutrição de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa e Pós-doutorado pela The Ohio State University e University of Missouri.

Published

2011-01-20

How to Cite

Pereira, F. J., Magalhães, P. C., de Souza, T. C., de Castro, E. M., & Alves, J. D. (2011). Antioxidant system activity and aerenchyma formation in ’Saracura’ maize roots. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45(5), 450–456. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8155

Issue

Section

PLANT PHYSIOLOGY