Water deficit and partial rootzone drying in an acid lime orchard

Authors

  • Antonio Hélder Rodrigues Sampaio UFRB
  • Maurício Antonio Coelho Filho Embrapa
  • Eugênio Ferreira Coelho Embrapa
  • Rossini Daniel UFRB
  • Victor Vinícius Machado UFRB
  • Gian Carlos Carvalho UFRB
  • Edvaldo Bispo Santana Junior UFRB

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8526

Keywords:

Citrus latifolia, citrus, water use efficiency, Tahiti lemon

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effect of water deficit and of partial rootzone drying (PRD) on the yield and water use efficiency in a 'Tahiti' lime orchard, in the Semiarid Region of Bahia state, Brazil. The experiment was carried out in a randomized block design, with six treatments and six replicates. Treatments with PRD were carried out by the periodic alternance (7, 14 or 21 days) of the sides in which the micro sprinklers were located in relation to the plants. These treatments were performed with a water depth equivalent to 50% of crop evapotranspiration (ETc). They were compared to the treatment with 50% water deficit, using one fixed micro sprinkler at one of the plant sides, and to the treatment at 100%, with sprinklers at both plant sides. PRD (21 days) with 25% ETc water depth reduction was also evaluated. PRD at 50% ETc do not differ from the treatment with this same water deficit and without alternating irrigation sides for productivity, water use efficiency, and fruit diameter and weight, regardless of the irrigation alternating period. PRD with 25% ETc water depth reduction do not cause losses in comparison to the condition without deficit and without localized irrigation.

Author Biographies

Antonio Hélder Rodrigues Sampaio, UFRB

Msc. Ciências Agrárias pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Maurício Antonio Coelho Filho, Embrapa

Engenheiro Agrônomo pela UFBA. Fez o Mestrado e Doutorado em irrigação e drenagem pela ESALq.

Eugênio Ferreira Coelho, Embrapa

possui graduação em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Viçosa (1981), mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Viçosa (1984) e doutorado em Engenharia de irrigação- Utah State University (1996). Atualmente é membro do corpo docente da Pós-graduação do Centro Ciencias Agrárias da Universidade Federal do Reconcavo da Bahia e pesquisador A da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Rossini Daniel, UFRB

Engenheiro Agrônomo pela Universidade Estadual do Piaui (UESPI) em 2005 e mestre em Engenharia Agricola pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) em 2008, atualmente é aluno do Programa de Pós-Graduação em Ciências Agrarias em nivel de Doutorado, onde atua desde o ano de 2008 na área de concentração Agricultura Irrigada e Sustentabilidade dos Sistemas Hidroagricolas na linha de pesquisa otimização e manejo de água e solo.

Victor Vinícius Machado, UFRB

Formado em agronomia pela UFRB, atualmente está como estudante de mestrado em Ciências Agrárias.

Gian Carlos Carvalho, UFRB

Enenheiro agricola, formado em pelotas e atualmente cursa o mestrado em ciências agrárias.

Edvaldo Bispo Santana Junior, UFRB

Engenheiro Agrônomo pela UFRB e atualmente cursa o Mestrado em Ciênias Agrárias na UFRB.

Published

2011-01-27

How to Cite

Sampaio, A. H. R., Coelho Filho, M. A., Coelho, E. F., Daniel, R., Machado, V. V., Carvalho, G. C., & Santana Junior, E. B. (2011). Water deficit and partial rootzone drying in an acid lime orchard. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45(10), 1141–1148. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8526

Issue

Section

IRRIGATION AND DRAINAGE