Adaptability and stability of white oat cultivars in relation to chemical composition of the caryopsis

Authors

  • Maraisa Crestani Hawerroth Enga. Agra., D.Sc., Pós-doutoranda DCR-FUNCAP/CNPq, Melhoramento Genético de Plantas - Embrapa Agroindústria Tropical, Rua Doutora Sara Mesquita, 2270, Planalto do Pici, CEP 60511-110, Fortaleza, Ceará, Brasil
  • Fernando Irajá Félix de Carvalho Engo. Agro., D.Sc., Professor do Curso de Pós-Graduação em Agronomia, concentração em Fitomelhoramento, Faculdadde de Agronomia Eliseu Maciel (FAEM) /Universidade Federal de Pelotas (UFPel), Pelotas- RS
  • Antonio Costa de Oliveira Engo. Agro., D.Sc., Professor do Curso de Pós-Graduação em Agronomia, concentração em Fitomelhoramento, Faculdadde de Agronomia Eliseu Maciel (FAEM) /Universidade Federal de Pelotas (UFPel), Pelotas- RS
  • Luiz Carlos Gutkoski Universidade de Passo Fundo, Centro de Pesquisa em Alimentação, Laboratório de Cereais
  • João Francisco Sartori Engo. Agro., Consultor da Fundação Pró-Sementes de Apoio à Pesquisa, Passo Fundo- RS
  • José Antonio Gonzalez da Silva Engo. Agro., D.Sc., Professor Associado I do Departamento de Estudos Agrários da Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul – Unijuí, Ijuí-RS
  • Leomar Guilherme Woyann Estudante do Curso de Agronomia da Faculdadde de Agronomia “Eliseu Maciel” (FAEM) /Universidade Federal de Pelotas (UFPel), Pelotas- RS
  • Rosa Lía Barbieri Bióloga, D.Sc., Pesquisadora A da Embrapa Clima Temperado - Recursos Genéticos Vegetais.
  • Fernando José Hawerroth Engo. Agro., D.Sc., Pesquisador A da Embrapa Agroindústria Tropical - Fitotecnia.

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2013.v48.12518

Keywords:

Avena sativa, bissegmented linear regression, lipid, nitrogen‑free extract, nutritional quality, protein.

Abstract

The objective of this work was to characterize the chemical properties of white oat (Avena sativa) caryopsis and to determine the adaptability and stability of cultivars recommended for cultivation in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. The trials were carried out in the 2007, 2008 and 2009 crop seasons, in three municipalities: Augusto Pestana, Capão do Leão, and Passo Fundo. Fifteen cultivars were evaluated in a randomized block design, with four replicates. The contents of protein, lipid, and nitrogen‑free extract were evaluated in the caryopsis. Cultivar performances for the measured characters varied according to location and year of cultivation. The cultivar URS Guapa showed high content of nitrogen‑free extract and low contents of protein and lipid in the caryopsis. 'FAPA Louise' showed high content of lipid, whereas 'Albasul', 'UPF 15', and 'UPF 18' showed high content of protein and low content of nitrogen‑free extract. There is no evidence of an ideal biotype for the evaluated characters, which could simultaneously show high average performance, adaptability to favorable and unfavorable environments, and stability.

Author Biography

Maraisa Crestani Hawerroth, Enga. Agra., D.Sc., Pós-doutoranda DCR-FUNCAP/CNPq, Melhoramento Genético de Plantas - Embrapa Agroindústria Tropical, Rua Doutora Sara Mesquita, 2270, Planalto do Pici, CEP 60511-110, Fortaleza, Ceará, Brasil

http://lattes.cnpq.br/0593358281403719 Pélotas, RS

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Published

2013-03-18

How to Cite

Hawerroth, M. C., Carvalho, F. I. F. de, Oliveira, A. C. de, Gutkoski, L. C., Sartori, J. F., Silva, J. A. G. da, … Hawerroth, F. J. (2013). Adaptability and stability of white oat cultivars in relation to chemical composition of the caryopsis. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 48(1), 42–50. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2013.v48.12518

Issue

Section

GENETICS