Genetic variability of forage traits in Paspalum

Authors

  • Emerson André Pereira Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Thiago Barros Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Agronomia, Departamento de Plantas Forrageiras e Agrometeorologia
  • Gabriela Kessler Volkmann Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Agronomia, Departamento de Plantas Forrageiras e Agrometeorologia
  • Gabriel Koltermann Battisti Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Departamento de Estudos Agrários
  • José Antonio Gonzalez da Silva Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Departamento de Estudos Agrários
  • Carine Simioni Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Agronomia, Departamento de Plantas Forrageiras e Agrometeorologia
  • Miguel Dall’Agnol Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Agronomia, Departamento de Plantas Forrageiras e Agrometeorologia

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2012.v47.12647

Keywords:

apomixis, native species, genotype x environment interaction, selection.

Abstract

The objective of this work was to determine the genetic variability and the expression of traits of interest for forage production in species of Paspalum. The experiments were carried out in different locations and crop years in randomized block design with three replicates. Five accessions of P. nicorae and two of P. guenoarum were evaluated, besides the cultivar Pensacola (P. notatum), used as a control. The following traits were determined: leaf/stalk ratio; harvest index; and total, leaf, and stalk dray matter. Both main effects (genotype, years, and locations) and the interactions among factors had significant influence on the evaluated traits. The evaluated accessions showed genetic variability in traits of interest for forage production, and their performance varied according to the location and year of cultivation. Total and leaf dry matter production are the traits that most contribute to the detection of the observed genetic variability, regardless of the year of evaluation.

Author Biography

Emerson André Pereira, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (UNIJUÍ, 2006). É mestre em Zootecnia na área de concentração em Plantas Forrageiras com ênfase na Caracterização de Germoplasma e Melhoramento de Plantas Forrageiras pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS, 2009). Atualmente está cursando dourado na mesma área, realizando pesquisas em melhoramento genético de espécies nativas com potencial forrageiro para o Sul do Brasil. Atua nos seguintes temas: melhoramento de plantas forrageiras, persistência, produção de forragens, espécies nativas e exóticas de gramíneas e leguminosas.

Published

2012-11-29

How to Cite

Pereira, E. A., Barros, T., Volkmann, G. K., Battisti, G. K., Silva, J. A. G. da, Simioni, C., & Dall’Agnol, M. (2012). Genetic variability of forage traits in <i>Paspalum</i>. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 47(10), 1533–1540. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2012.v47.12647

Issue

Section

ANIMAL SCIENCE