Meat lipid profile of steers finished in pearl millet pasture with different rates of concentrate

Authors

  • Luis Fernando Glasenapp de Menezes Universidade Tecnológica Federal do Paraná/UTFPR, Câmpus Dois Vizinhos/PR
  • Luciane Rumpel Segabinazzi Universidade Tecnológica Federal do Paraná/UTFPR, Dois Vizinhos/PR
  • João Restle Universidade Federal de Tocantins/ UFT –Departamento de Ciência Animal Tropical
  • Leandro da Silva Freitas Instituto Federal Farroupilha, Câmpus Alegrete, Alegrete/RS
  • Ivan Luiz Brondani Universidade Federal de Santa Maria/UFSM, Santa Maria/RS
  • Magali Floriano da Silveira Universidade Tecnológica Federal do Paraná/UTFPR, Dois Vizinhos/PR
  • Rangel Fernandes Pacheco Universidade Federal de Santa Maria/UFSM
  • Perla Cordeiro de Paula Universidade Federal de Santa Maria
  • Guilherme Joner Universidade Federal de Santa Maria

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2013.v48.14294

Keywords:

Pennisetum americanum, conjugated linoleic acids, fatty acids, omega‑3, tropic pasture, wheat bran

Abstract

The objective of this work was to evaluate the meat lipid profile from Devon beef steers finished in pearl millet (Pennisetum americanum) pasture and fed at different rates of concentrate supplementary diet. Twelve steers weighing 270 kg, at 12‑month‑average initial age, were randomly distributed into three treatments: pearl millet pasture; and pearl millet pasture plus a concentrate equivalent at 0.5 or 1.0% of body weight, with two replicates. Total contents of saturated and unsaturated fatty acids, the polyunsaturated:saturated ratio and other relevant fatty acids as the vaccenic acid, conjugated linoleic acid, omega‑3, and omega‑6 were not affected by the consumption of a concentrate supplement at 0.5 or 1.0% live weight. However, the 0.5% supplementation level reduced the concentration of dihomo‑γ‑linolenic fatty acid (C20: 3 n‑6), while the 1.0% supplementation level elevated the content of docosahexaenoic (DHA) (C22: 6 n‑3) fatty acid, and the omega‑6:omega‑3 ratio in meat. Consumption of up to 1.0% energy supplementation increases the omega‑6:omega‑3 ratio in meat from Devon steers grazing on pearl millet pasture.

Author Biographies

Luis Fernando Glasenapp de Menezes, Universidade Tecnológica Federal do Paraná/UTFPR, Câmpus Dois Vizinhos/PR

Zootecnista, Doutor em produção animal -Prof. no Departamento de Zootecnia da UTFPR - Área: bovinocultura de corte

Luciane Rumpel Segabinazzi, Universidade Tecnológica Federal do Paraná/UTFPR, Dois Vizinhos/PR

Zootecnista, Doutora em produção animal -Pós-doutorado no departamento de Zootecnia/UTFPR - Área: bovinocultura de corte

João Restle, Universidade Federal de Tocantins/ UFT –Departamento de Ciência Animal Tropical

Engenheiro Agrônomo, Doutor em produção animal -Prof. no Departamento de Ciência Animal Tropical - campus Araguaina/TO. Área: bovinocultura de corte.

Leandro da Silva Freitas, Instituto Federal Farroupilha, Câmpus Alegrete, Alegrete/RS

Zootecnista, Doutor em produção animal -Prof. do Instituto Federal Farroupilha campus Alegrete - Área: bovinocultura de corte

Ivan Luiz Brondani, Universidade Federal de Santa Maria/UFSM, Santa Maria/RS

Zootecnista, Doutor em produção animal -Prof. do Departamento de Zootecnia/UFSM- Área: bovinocultura de corte

Magali Floriano da Silveira, Universidade Tecnológica Federal do Paraná/UTFPR, Dois Vizinhos/PR

Zootecnista, Doutora em produção animal -Pós-doutorado no departamento de Zootecnia/UTFPR - Área: bovinocultura de corte

Rangel Fernandes Pacheco, Universidade Federal de Santa Maria/UFSM

Zootecnista, Mestrando em produção animal - Departamento de Zootecnia/UFSM- Área: bovinocultura de corte

Perla Cordeiro de Paula, Universidade Federal de Santa Maria

Zootecnista, Doutoranda em produção animal - Departamento de Zootecnia/UFSM- Área: bovinocultura de corte

Guilherme Joner, Universidade Federal de Santa Maria

Zootecnista, Mestrando em produção animal - Departamento de Zootecnia/UFSM- Área: bovinocultura de corte

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Published

2013-07-31

How to Cite

Menezes, L. F. G. de, Segabinazzi, L. R., Restle, J., Freitas, L. da S., Brondani, I. L., Silveira, M. F. da, … Joner, G. (2013). Meat lipid profile of steers finished in pearl millet pasture with different rates of concentrate. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 48(5), 553–558. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2013.v48.14294

Issue

Section

ANIMAL SCIENCE