Productivity and yield of coffee plant under irrigation levels

Authors

  • César Antônio da Silva Universidade Federal de Uberlândia
  • Reges Eduardo Franco Teodoro Universidade Federal de Uberlândia
  • Benjamim de Melo Universidade Federal de Uberlândia

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2008.v43.190

Keywords:

<i>Coffea arabica</i>, biannuality of production, water deficit, drip irrigation.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the productivity and yield of the first four crops of coffee plants (Coffea arabica L.) cultivated under irrigation levels. The experiment was carried out at Fazenda Experimental do Glória, in the County of Uberlândia, MG, Brazil. It was used the randomized blocks design, with eight treatments and four repetitions. The irrigation levels were 0 (without irrigation), 30, 60, 90, 120, 150, 180 and 210% of the evaporation measured in Class A tank (ECA). Planting took place in January 2001, at 3.5x0.7 m spacing. Plots consisted of three rows with eight plants each. A drip irrigation system was used, with self compensating drippers at 3.5 L h-1 flow. Maximum productivity was 115 sacks ha-1, obtained under 164.1% ECA. Replenishment of 143% ECA led to optimum yield 291.8 L of "farm coffee" per processed sack. The effect of irrigation levels on productivity and yield depends on the year. Irrigation does not mitigate the production biannuality of coffee plants, regarding plants cultivated without irrigation.

Author Biographies

César Antônio da Silva, Universidade Federal de Uberlândia

Possui Graduação em Tecnologia em Irrigação e Drenagem pelo Centro Federal de Educação Tecnológica de Urutaí (2002) e Graduação em Geografia pela Universidade Estadual de Goiás (2003). Em 2007, concluiu Mestrado em Agronomia (Fitotecnia), na Universidade Federal de Uberlândia, atuando principalmente nos seguintes temas: manejo da irrigação no cafeeiro, tecnologias de irrigação, fertilidade do solo e nutrição de plantas.

Reges Eduardo Franco Teodoro, Universidade Federal de Uberlândia

Possui Graduação em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Viçosa (1981), Mestrado em Irrigação e Drenagem pela Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" (1986), Doutorado em Agronomia (Irrigação e Drenagem) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Campus de Botucatu (1990) e Pós-Doutorado pela Universidade Politécnica de Valência, Espanha (1999). Atualmente é Professor Titular de Irrigação e Drenagem da Universidade Federal de Uberlândia.

Benjamim de Melo, Universidade Federal de Uberlândia

Possui Graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras (1978), Mestrado em Agronomia (Fitotecnia) pela Universidade Federal de Lavras (1980) e Doutorado em Agronomia (Fitotecnia) pela Universidade Federal de Lavras (1999). Atualmente é Professor Adjunto da Universidade Federal de Uberlândia. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fitotecnia. Atua principalmente nos seguintes temas: cafeeiro, mudas e tubetes.

Published

2008-10-20

How to Cite

Silva, C. A. da, Teodoro, R. E. F., & Melo, B. de. (2008). Productivity and yield of coffee plant under irrigation levels. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 43(3), 387–394. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2008.v43.190

Issue

Section

IRRIGATION AND DRAINAGE