Multiple sources of resistance to Fusarium wilt in tomato

Authors

  • Renato Carrer Filho Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia, Setor de Fitossanidade, Núcleo de Pesquisa em Fitopatologia, Goiânia, GO
  • Renata Maria Oliveira Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia, Setor de Fitossanidade, Núcleo de Pesquisa em Fitopatologia, Goiânia, GO
  • Vanessa Duarte Dias Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia, Setor de Fitossanidade, Núcleo de Pesquisa em Fitopatologia, Goiânia, GO
  • Leonardo Silva Boiteux Embrapa Hortaliças, Brasília, DF
  • Érico de Campos Dianese Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia, Setor de Fitossanidade, Núcleo de Pesquisa em Fitopatologia, Goiânia, GO
  • Marcos Gomes da Cunha Universidade Federal de Goiás, Escola de Agronomia, Setor de Fitossanidade, Núcleo de Pesquisa em Fitopatologia, Goiânia, GO

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2015.v50.21878

Keywords:

Solanum lycopersicum, Fusarium oxysporum, genetic markers, disease resistance

Abstract

The objective of this work was to evaluate the reaction of 48 tomato (Solanum lycopersicum) accessions, including ones of wild species, to isolates of the three Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (FOL) races. Molecular markers in close linkage to I‑1, I‑2, and I‑3 resistance genes were used. The combination of bioassays and specific molecular markers showed high correlation levels for most accessions. Solanum peruvianum and S. corneliomuelleri accessions showed resistance to all FOL races; the introgression of resistance factors of these genotypes into elite tomato germplasm is of great significance to breeding programs.

Published

2015-12-23

How to Cite

Carrer Filho, R., Oliveira, R. M., Dias, V. D., Boiteux, L. S., Dianese, Érico de C., & Cunha, M. G. da. (2015). Multiple sources of resistance to <i>Fusarium</i> wilt in tomato. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 50(12), 1225–1231. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2015.v50.21878

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTES