High-resolution spacialization of an Oxisol’s acidity attributes by on-the-go sensing

Authors

  • Geomar Mateus Corassa Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Solos, CEP 97105-900 Santa Maria, RS.
  • Telmo Jorge Carneiro Amado Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Solos, CEP 97105-900 Santa Maria, RS.
  • Fabiano Maurício Tabaldi Yara Brasil, Rua Primeiro de Maio, Centro, CEP 99470-000 Carazinho, RS.
  • Raí Augusto Schwalbert Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Solos, CEP 97105-900 Santa Maria, RS.
  • Geovane Boschmann Reimche Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Solos, CEP 97105-900 Santa Maria, RS.
  • Douglas Dalla Nora Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Solos, CEP 97105-900 Santa Maria, RS.
  • Paulo José Alba Fundação Agrária de Pesquisa Agropecuária, BR 277, Km 354, Vassoural, CEP 85040-480 Guarapuava, PR.
  • Tiago Andrade Neves Horbe Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Solos, CEP 97105-900 Santa Maria, RS.

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2016.v51.22439

Keywords:

precision agriculture, electrical conductivity, soil fertility, site-specific management, soil organic matter, spatial variability

Abstract

The objective of this work was to evaluate the relationships between the apparent electric conductivity (ECa), measured by on-the-go sensing, with soil attributes and plant production, besides indirectly mapping with high resolution, the main acidity attributes of an Oxisol in South Brazil. Soil sensing was performed in two crop fields using the Veris 3100 sensor. Soil was sampled at the 0.00–0.15-m soil depth using a hand auger.
The corn vigor index (VI) was measured with an optical sensor, and yield was determined using grain yield and moisture sensors. The association of soil acidity attributes with corn yield and ECa was determined with correlation and principal component analyses. ECa was associated with the VI and corn yield. Moreover, in the area with low chemical quality, ECa had a positive relationship with Ca2+ and Mg2+ contents, pH in water,
base saturation, sum of bases, and cation exchange capacity; and a negative relationship with Al3+, aluminum saturation, and H+Al3+ values. In the area with better chemical quality, ECa was related to Ca2+ and Mg2+ contents, soil organic matter, and clay content.

Author Biographies

Geomar Mateus Corassa, Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Solos, CEP 97105-900 Santa Maria, RS.

Departamento de Solos

Manejo e Conservação do Solo; Agricultura de Precisão

Telmo Jorge Carneiro Amado, Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Solos, CEP 97105-900 Santa Maria, RS.

Departamento de Solos

Area Ciencia do Solo, Manejo do Solo, Agricultura de Precisão

 

http://lattes.cnpq.br/8591926237097756 Santa Maria, RS

Fabiano Maurício Tabaldi, Yara Brasil, Rua Primeiro de Maio, Centro, CEP 99470-000 Carazinho, RS.

Departamento técnico

Yara Fertilizantes do Brasil

Raí Augusto Schwalbert, Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Solos, CEP 97105-900 Santa Maria, RS.

Departamento de Engenharia AgricolaMestrando em Agricultura de Precisão

Geovane Boschmann Reimche, Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Solos, CEP 97105-900 Santa Maria, RS.

Departamento de Solos

Manejo e Conservação do Solo; Agricultura de Precisão

Douglas Dalla Nora, Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Solos, CEP 97105-900 Santa Maria, RS.

Departamento de SolosPrograma de Pós-graduação em Ciência do Solo

Paulo José Alba, Fundação Agrária de Pesquisa Agropecuária, BR 277, Km 354, Vassoural, CEP 85040-480 Guarapuava, PR.

Consultoria Especializada

Tiago Andrade Neves Horbe, Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Solos, CEP 97105-900 Santa Maria, RS.

Departamento de SolosPrograma de Pós-graduação em Ciência do Solo

Published

2016-10-17

How to Cite

Corassa, G. M., Amado, T. J. C., Tabaldi, F. M., Schwalbert, R. A., Reimche, G. B., Nora, D. D., … Horbe, T. A. N. (2016). High-resolution spacialization of an Oxisol’s acidity attributes by on-the-go sensing. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 51(9), 1306–1316. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2016.v51.22439