Chemical characterization of seeds and presscakes of physic nut, radish and crambe

Authors

  • Anderson Dias Vieira de Souza Universidade Católica Dom Bosco
  • Simone Palma Fávaro
  • Luis Carlos Vinhas Ìtavo
  • Renato Roscoe

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2009.v44.2358

Keywords:

<i>Crambe abyssinica, Jatropha curcas, Raphanus sativus</i>, biodiesel, proximate composition, agroindustrial waste

Abstract

The objective of this work was to chemically characterize the seeds and presscakes of physic nut (Jatropha curcas), radish (Raphanus sativus) and crambe (Crambe abyssinica) after extracting the oil with a mechanical press. Whole seeds of these species were subjected to double cold pressing to extract the oil, or main product, and the presscake, or coproduct. The seeds and presscakes were evaluated regarding proximate composition and mineral profile. The lipid contents in the presscakes were lower when compared to the values presented in previous works, which characterizes good extraction efficiency and versatility of the employed press. Fibers are the most abundant component of physic nut presscakes, and comprise about 1/3 of their total composition. Protein is the largest fraction in radish presscakes, and crambe presents balanced fiber and protein contents. The presscakes are rich in potassium, magnesium, calcium, sodium, manganese, iron, zinc and boron.

Author Biography

Anderson Dias Vieira de Souza, Universidade Católica Dom Bosco

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Católica Dom Bosco - UCDB (2008) Campo Grande/MS, onde desenvolveu pesquisas na área de ciência e tecnologia de alimentos, trabalhando com espécies nativas do cerrado, como o baru (Dipteryx alata Vog.) e a bocaiúva (Acrocomia aculeata Jacq.). Tem experiência em análises de qualidade envolvendo óleos e gorduras vegetais e tortas residuais de Pinhão-manso (Jatropha curcas L.), Nabo forrageiro (Raphanus sativus L.) e Crambe (Crambe abyssinica) provenientes de extração lipídica por prensagem, caracterizando-as quimicamente e avaliando possíveis toxicidades. Realizou estágio supervisionado na área de fitotecnia-soja da Fundação MS. Atualmente é mestrando em Biotecnologia pela UCDB, com concentração na área da biotecnologia aplicada à agropecuária, avaliando a possibilidade de utilização do farelo de Crambe (Crambe abyssinica Hochst) na dieta de ruminantes e Grãos de Girassol na dieta de bovinos confinados.

Published

2010-12-03

How to Cite

Souza, A. D. V. de, Fávaro, S. P., Ìtavo, L. C. V., & Roscoe, R. (2010). Chemical characterization of seeds and presscakes of physic nut, radish and crambe. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 44(10), 1328–1335. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2009.v44.2358

Issue

Section

ANIMAL NUTRITION