Diet components as internal indicators in the determination of the apparent digestibility coefficients for Nile tilapia

Authors

  • Rafael Lopes da Silva Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.
  • Eric Portilho de Araújo Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.
  • Mariucha Karina Honório Ribeiro Rocha Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.
  • Flavia Mota Damasceno Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.
  • Jakeline Marcela Azambuja de Freitas Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.
  • Maria Márcia Pereira Sartori Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agronômicas, Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 237, CEP 18610-307 Botucatu, SP
  • Paulo Roberto de Lima Meirelles Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.
  • Margarida Maria Barros Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.
  • Luiz Edivaldo Pezzato Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2017.v52.24225

Keywords:

Oreochromis niloticus, cellulose, fiber, nutrients

Abstract

The objective of this work was to evaluate the diet components – crude fiber, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, hemicellulose, cellulose, and lignin – as internal indicators in the determination of the apparent digestibility coefficients of dry matter, gross energy, and of the nutrients – crude protein, phosphorus, and amino acids – in Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Groups of ten juveniles (80.3±1 g) were randomly distributed in six tanks of 250 L and fed two practical diets, either of a plant-origin diet or of a plant- and animal-origin diet. Both diets were supplemented with 0.1% chromium (III) oxide (Cr2O3). Faeces were collected by the modified Guelph system. The apparent digestibility coefficients were determined by the content difference of the internal indicators, present in the diets and faeces, and compared by Dunnett’s test to those obtained by the use of Cr2O3. Cellulose was effective in the determination of the apparent digestibility of dry matter, energy, and nutrients of both experimental diets; and the acid detergent fiber was effective only for the diet composed exclusively of plant-origin ingredients. The use of crude fiber, neutral detergent fiber, hemicellulose, and lignin as digestibility indicators was inefficient for the analyzed nutrients of both diets. Therefore, cellulose is the most suitable indicator for digestibility evaluation in Nile tilapia.

Author Biographies

Rafael Lopes da Silva, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.

http://lattes.cnpq.br/6140900442755171

Eric Portilho de Araújo, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.

http://lattes.cnpq.br/6745108732578052

Mariucha Karina Honório Ribeiro Rocha, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.

http://lattes.cnpq.br/7840308451083115

Flavia Mota Damasceno, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.

http://lattes.cnpq.br/4208057501159711

Jakeline Marcela Azambuja de Freitas, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.

http://lattes.cnpq.br/9339068193645257

Maria Márcia Pereira Sartori, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agronômicas, Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 237, CEP 18610-307 Botucatu, SP

http://lattes.cnpq.br/0160407381424066

Paulo Roberto de Lima Meirelles, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.

http://lattes.cnpq.br/8192619858868470

Margarida Maria Barros, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.

http://lattes.cnpq.br/9349360966928688

Luiz Edivaldo Pezzato, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Fazenda Experimental Lageado, Caixa Postal 560, CEP 18618-000 Botucatu, SP.

http://lattes.cnpq.br/9309759030087536

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Published

2017-07-07

How to Cite

Silva, R. L. da, Araújo, E. P. de, Rocha, M. K. H. R., Damasceno, F. M., Freitas, J. M. A. de, Sartori, M. M. P., … Pezzato, L. E. (2017). Diet components as internal indicators in the determination of the apparent digestibility coefficients for Nile tilapia. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 52(6), 393–400. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2017.v52.24225

Issue

Section

AQUACULTURE