In vitro conservation of Cape gooseberry through slow-growth nodal segment cultures

Authors

  • Renata Alves Lara Silva Rezende Universidade Federal de Lavras, Departamento de Agricultura, Caixa Postal 3.037, CEP 37200-000 Lavras, MG.
  • Filipe Almendagna Rodrigues Universidade Federal de Lavras, Departamento de Agricultura, Caixa Postal 3.037, CEP 37200-000 Lavras, MG.
  • Ramiro Machado Rezende Universidade Vale do Rio Verde, Departamento de Agronomia, Avenida Castelo Branco, no 82, Chácara das Rosas, CEP 37410-000 Três Corações, MG.
  • Joyce Dória Rodrigues Soares Universidade Federal de Lavras, Departamento de Agricultura, Caixa Postal 3.037, CEP 37200-000 Lavras, MG.
  • Moacir Pasqual Universidade Federal de Lavras, Departamento de Agricultura, Caixa Postal 3.037, CEP 37200-000 Lavras, MG.
  • Franscinely Aparecida de Assis Universidade Federal de Lavras, Departamento de Agricultura, Caixa Postal 3.037, CEP 37200-000 Lavras, MG.

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2018.v53.25481

Keywords:

Physalis peruviana, ex situ conservation, tissue culture

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effects of temperature and osmotic agents on the in vitro conservation of Cape gooseberry (Physalis peruviana). Temperatures at 18 and 25°C, as well as the osmotic agents sucrose, mannitol, and sorbitol were tested. A short-term in vitro conservation of Cape gooseberry can be achieved at 18°C, using 30 g L-1 sucrose.

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Published

2018-08-13

How to Cite

Rezende, R. A. L. S., Rodrigues, F. A., Rezende, R. M., Soares, J. D. R., Pasqual, M., & Assis, F. A. de. (2018). In vitro conservation of Cape gooseberry through slow-growth nodal segment cultures. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 53(5), 651–655. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2018.v53.25481

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTES