Genetic progress of grain quality of flooded-irrigated rice cultivars in the state of Rio Grande do Sul, Brazil

Authors

  • Eduardo Anibele Streck Universidade Federal de Pelotas, Avenida Eliseu Maciel, s/no, Caixa Postal 354, CEP 96010-610 Capão do Leão, RS.
  • Ariano Martins de Magalhães Júnior Embrapa Clima Temperado, Rodovia BR-392, Km 78, 9º Distrito, Monte Bonito, Caixa Postal 321, CEP 96010‑971 Pelotas, RS.
  • Gabriel Almeida Aguiar Universidade Federal de Pelotas, Avenida Eliseu Maciel, s/no, Caixa Postal 354, CEP 96010-610 Capão do Leão, RS.
  • Paulo Henrique Karling Facchinello Universidade Federal de Pelotas, Avenida Eliseu Maciel, s/no, Caixa Postal 354, CEP 96010-610 Capão do Leão, RS.
  • Lais Perin Universidade Federal de Pelotas, Avenida Eliseu Maciel, s/no, Caixa Postal 354, CEP 96010-610 Capão do Leão, RS.
  • Paulo Ricardo Reis Fagundes Embrapa Clima Temperado, Rodovia BR-392, Km 78, 9º Distrito, Monte Bonito, Caixa Postal 321, CEP 96010‑971 Pelotas, RS.
  • Antônio Costa de Oliveira Universidade Federal de Pelotas, Avenida Eliseu Maciel, s/no, Caixa Postal 354, CEP 96010-610 Capão do Leão, RS.

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2018.v53.25746

Keywords:

Oryza sativa, breeding, chalky area, chalky kernels, genetic gain, industrial yield

Abstract

The objective of this work was to determine the genetic progress of grain quality attributes of flooded irrigated rice (Oryza sativa) cultivars in the state of Rio Grande do Sul, Brazil, between 1972 and 2016. The genetic estimates followed an approach based on the comparative analysis of 25 cultivars released by Embrapa’s breeding program over this period. The experiment was implemented in four producing regions of the state of Rio Grande do Sul: Sul, Campanha, Planície Costeira Interna, and Planície Costeira Externa. The following significant genetic gains were observed: 0.20% per year, for percentage of whole grains after processing; -1.38% per year, for percentage of chalky kernels and white-core grains; -0.77% per year, for total chalky area; -0.08% per year, for total whiteness; and -0.82% per year, for non-vitreous grain whiteness. Most cultivars released have high amylose content and a low gelatinization temperature. Therefore, the breeding program presented significant annual genetic progresses between 1972 and 2016 for the main attributes of grain quality, and made cultivars available according to the national demand for grain quality in the several segments of the rice production industry.

Author Biographies

Eduardo Anibele Streck, Universidade Federal de Pelotas, Avenida Eliseu Maciel, s/no, Caixa Postal 354, CEP 96010-610 Capão do Leão, RS.

http://lattes.cnpq.br/8739158698887173

 

Ariano Martins de Magalhães Júnior, Embrapa Clima Temperado, Rodovia BR-392, Km 78, 9º Distrito, Monte Bonito, Caixa Postal 321, CEP 96010‑971 Pelotas, RS.

http://lattes.cnpq.br/7042859921458132

Gabriel Almeida Aguiar, Universidade Federal de Pelotas, Avenida Eliseu Maciel, s/no, Caixa Postal 354, CEP 96010-610 Capão do Leão, RS.

http://lattes.cnpq.br/2480923092699999

Paulo Henrique Karling Facchinello, Universidade Federal de Pelotas, Avenida Eliseu Maciel, s/no, Caixa Postal 354, CEP 96010-610 Capão do Leão, RS.

http://lattes.cnpq.br/0123726732887961

Lais Perin, Universidade Federal de Pelotas, Avenida Eliseu Maciel, s/no, Caixa Postal 354, CEP 96010-610 Capão do Leão, RS.

http://lattes.cnpq.br/7447277033191500

Paulo Ricardo Reis Fagundes, Embrapa Clima Temperado, Rodovia BR-392, Km 78, 9º Distrito, Monte Bonito, Caixa Postal 321, CEP 96010‑971 Pelotas, RS.

http://lattes.cnpq.br/6492480251943384

Antônio Costa de Oliveira, Universidade Federal de Pelotas, Avenida Eliseu Maciel, s/no, Caixa Postal 354, CEP 96010-610 Capão do Leão, RS.


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Published

2018-06-19

How to Cite

Streck, E. A., Magalhães Júnior, A. M. de, Aguiar, G. A., Facchinello, P. H. K., Perin, L., Fagundes, P. R. R., & Oliveira, A. C. de. (2018). Genetic progress of grain quality of flooded-irrigated rice cultivars in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 53(4), 453–463. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2018.v53.25746

Issue

Section

GENETICS