Supplementation with arginine in the diet of Nile tilapia reared in net cages

Authors

  • Rodrigo Yudi Fujimoto Embrapa Tabuleiros Costeiros, Avenida Beira Mar, no 3.250, Jardins, CEP 49025-040 Aracaju, SE.
  • Rudã Fernandes Brandão Santos Universidade Federal de Pernambuco, Departamento de Bioquímica, Laboratório de Enzimologia, Avenida Prof. Moraes Rego, s/no , Cidade Universitária, CEP 50670-420 Recife, PE.
  • Gabriela Pala Universidade Estadual Paulista, Centro de Aquicultura, Laboratório de Microbiologia e Parasitologia de Organismos Aquáticos, Via de Acesso Prof. Paulo Donato Castellane, s/no , Rural, CEP 14884-900 Jaboticabal, SP.
  • Sílvia Umeda Gallani Universidade Estadual Paulista, Centro de Aquicultura, Laboratório de Microbiologia e Parasitologia de Organismos Aquáticos, Via de Acesso Prof. Paulo Donato Castellane, s/no , Rural, CEP 14884-900 Jaboticabal, SP.
  • Gustavo Moraes Ramos Valladão Universidade Estadual Paulista, Centro de Aquicultura, Laboratório de Microbiologia e Parasitologia de Organismos Aquáticos, Via de Acesso Prof. Paulo Donato Castellane, s/no , Rural, CEP 14884-900 Jaboticabal, SP.
  • Gisele Cavalcante Morais Universidade Federal do Paraná, Centro de Estudos Marinhos, Laboratório de Bentos, Avenida Beira-Mar, s/no, Pontal do Sul, CEP 83255-976 Pontal do Paraná, PR.
  • James Tony Lee Universidade Federal do Pará, Instituto de Geociências, Faculdade de Oceanografia, Rua Augusto Correa, no 01, Campus Universitário do Guamá, CEP 66075-110 Belém, PA.
  • Natalino da Costa Sousa Universidade Federal do Pará, Alameda Leandro Ribeiro, s/no , Aldeia, CEP 68600-000 Bragança, PA.
  • Fernanda dos Santos Cunha Universidade Tiradentes, Avenida Murilo Dantas, no 300, Farolândia, CEP 49032-490 Aracaju, SE.
  • Alexandre Nizio Maria Embrapa Tabuleiros Costeiros, Avenida Beira Mar, no 3.250, Jardins, CEP 49025-040 Aracaju, SE.
  • Paulo César Falanghe Carneiro Embrapa Tabuleiros Costeiros, Avenida Beira Mar, no 3.250, Jardins, CEP 49025-040 Aracaju, SE.
  • Fabiana Pilarski Universidade Estadual Paulista, Centro de Aquicultura, Laboratório de Microbiologia e Parasitologia de Organismos Aquáticos, Via de Acesso Prof. Paulo Donato Castellane, s/no , Rural, CEP 14884-900 Jaboticabal, SP.

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2019.v54.26542

Keywords:

Oreochromis niloticus, biochemistry, haematology, histology, nutritional requirement

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effect of dietary arginine concentrations on the health status of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) cultivated in cages. The experiment was carried out in a completely randomized design with four treatments (2.3, 2.9, 3.5, and 4.1% arginine in dry matter) and three replicates, in 12 net cages of 8 m3, containing 4,000 sexually reverted tilapia (63±20 g, at 500 fish m-3). Fish productive performance and health were evaluated. Biochemical, hematological, and immunological parameters, as well as the morphological aspects of gills and liver, were evaluated. Arginine inclusion did not cause significant differences in fish growth performance. However, arginine supplementation at 3.5% concentration improved the biochemical parameters and leucocyte counts, consequently improving the immune system. The arginine concentration of 4.1% caused lipid degeneration, shown by the increase of alanine aminotransferase and the decrease of albumin, urea, lactate, and glucose. Arginine supplementation above 2.3% and below 3.5%, in the diets of tilapia reared in cages, improves fish immune system, without adverse morphological and physiological effects.

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Published

2019-09-11

How to Cite

Fujimoto, R. Y., Santos, R. F. B., Pala, G., Gallani, S. U., Valladão, G. M. R., Morais, G. C., … Pilarski, F. (2019). Supplementation with arginine in the diet of Nile tilapia reared in net cages. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 54(X), e01099. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2019.v54.26542