Traceability of animal meals in quail eggs using carbon and nitrogen stable isotopes

Authors

  • Adriele Nayara Dias Ishizuka Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Física e Biofísica, Instituto de Biociências, Centro de Isótopos Estáveis Ambientais em Ciências da Vida, CEP 18618-970 Botucatu, SP.
  • Marco Antônio Gonzales de Carvalho Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Física e Biofísica, Instituto de Biociências, Centro de Isótopos Estáveis Ambientais em Ciências da Vida, CEP 18618-970 Botucatu, SP.
  • Robert Guaracy Aaparecido Cardoso Araujo Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Campus de Botucatu, Rua Prof. Doutor Walter Mauricio Correa, s/no, CEP 18618-681 Botucatu, SP.
  • Juliana Célia Denadai Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Física e Biofísica, Instituto de Biociências, Centro de Isótopos Estáveis Ambientais em Ciências da Vida, CEP 18618-970 Botucatu, SP.
  • Guilherme Emygdio Mendes Pimenta Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Física e Biofísica, Instituto de Biociências, Centro de Isótopos Estáveis Ambientais em Ciências da Vida, CEP 18618-970 Botucatu, SP.
  • Maria Márcia Pereira Sartori Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agronômicas, Fazenda Experimental Lageado, CEP 18618-970 Botucatu, SP.
  • Vladimir Eliodoro Costa Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Física e Biofísica, Instituto de Biociências, Centro de Isótopos Estáveis Ambientais em Ciências da Vida, CEP 18618-970 Botucatu, SP.

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2020.v55.26693

Keywords:

Coturnix coturnix japonica, bovine meal, certification, feather meal, poultry viscera meal

Abstract

The objective of this work was to detect the inclusion of animal meal in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) diets, by analyzing eggs and their fractions (albumen and yolk) through the technique of carbon (13C/12C) and nitrogen (15N/14N) stable isotopes. Four hundred and thirty-two Japanese quails, 45-day-old females, were distributed in a completely randomized experimental design, in eight treatments: T1, strictly vegetable diet (VEG), with corn (Zea mays) and soybean (Glycine max) meal; T2, bovine meat and bone meal (BM); T3, poultry viscera meal (OM); T4, feather meal (FM); T5, BM+OM; T6, BM+FM; T7, OM+FM; and T8, BM+OM+FM. Sixteen eggs were randomly collected from each treatment – eight for whole egg analysis and eight for separate yolk and albumen analyses. To determine the turnover rate, the exponential isotope dilution model was used. The application of C and N stable isotopes allows identifying the use of animal meal in coded diets through the analysis of whole eggs and their fractions, which suggests that this technique is a promising tool for the traceability and certification of products of animal origin.

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Published

2020-07-02

How to Cite

Ishizuka, A. N. D., Carvalho, M. A. G. de, Araujo, R. G. A. C., Denadai, J. C., Pimenta, G. E. M., Sartori, M. M. P., & Costa, V. E. (2020). Traceability of animal meals in quail eggs using carbon and nitrogen stable isotopes. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 55(X), e01394. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2020.v55.26693