Identification of the production system of beef cattle by the stable isotope analysis

Authors

  • Alexandre Perdigão Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Campus de Botucatu, Rua Prof. Dr. Walter Maurício Corrêa, s/no, CEP 18618-681 Botucatu, SP.
  • Cyntia Ludovico Martins Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Produção Animal e Medicina Animal Preventiva, Campus de Botucatu, Rua Prof. Dr. Walter Maurício Corrêa, s/no, CEP 18618-681 Botucatu, SP.
  • Luiz Carlos Vieira Junior Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Campus de Botucatu, Rua Prof. Dr. Walter Maurício Corrêa, s/no, CEP 18618-681 Botucatu, SP.
  • Maria Márcia Pereira Sartori Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agronômicas, Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal, Fazenda Experimental Lageado, Rua José Barbosa de Barros, no 1.780, Caixa Postal 237, CEP 18610-307 Botucatu, SP.
  • Maria Betânia Niehues Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Campus de Botucatu, Rua Prof. Dr. Walter Maurício Corrêa, s/no, CEP 18618-681 Botucatu, SP.
  • Mário De Beni Arrigoni Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Campus de Botucatu, Rua Prof. Dr. Walter Maurício Corrêa, s/no, CEP 18618-681 Botucatu, SP.

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2020.v55.26852

Keywords:

muscle tissue, Nelore, production system, traceability

Abstract

The objective of this work was to evaluate the potential of the stable isotope technique to characterize beef cattle production systems in tropical conditions. For this, carbon and nitrogen stable isotopes were identified in non-defatted and defatted bovine muscles. A total of 45 cattle were evaluated in three production systems: pasture, conventional feedlot, and young beef bull feedlot (n = 15 per system). Samples from the Trapezius cervicis, Longissimus dorsi, and Semitendinosus muscles were collected to determine the isotopic composition of δ13C and δ15N. The isotopic data of the δ13C and δ15N of non-defatted and defatted muscles were subjected to the principal component analysis (PCA) and to the discriminant analysis (DA). The PCA allowed separating the three production systems based on the results obtained for the non-defatted and defatted muscles. A correct global classification rate of 100% and a cross-validation rate of 100% were obtained with the DA. The carbon and nitrogen isotopic ratio of non-defatted and defatted muscles allows for the precise identification of beef cattle production systems in tropical conditions.

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Published

2020-12-28

How to Cite

Perdigão, A., Martins, C. L., Vieira Junior, L. C., Sartori, M. M. P., Niehues, M. B., & Arrigoni, M. D. B. (2020). Identification of the production system of beef cattle by the stable isotope analysis. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 55(X), e01501. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2020.v55.26852

Issue

Section

ANIMAL NUTRITION