Eucalyptus staigeriana essential oil in the control of postharvest fungal rots and on the sensory analysis of grapes

Authors

  • Carine Pedrotti Universidade de Caxias do Sul, Instituto de Biotecnologia, Laboratório de Controle Biológico Doenças de Plantas e Laboratório de Biotecnologia Vegetal, Rua Francisco Getúlio Vargas, no 1.130, Petrópolis, CEP 95070-560 Caxias do Sul, RS.
  • Tayná Ribeiro Trentin Universidade de Caxias do Sul, Instituto de Biotecnologia, Laboratório de Controle Biológico Doenças de Plantas e Laboratório de Biotecnologia Vegetal, Rua Francisco Getúlio Vargas, no 1.130, Petrópolis, CEP 95070-560 Caxias do Sul, RS.
  • Hélen Corso Cavião Universidade de Caxias do Sul, Instituto de Biotecnologia, Laboratório de Controle Biológico Doenças de Plantas e Laboratório de Biotecnologia Vegetal, Rua Francisco Getúlio Vargas, no 1.130, Petrópolis, CEP 95070-560 Caxias do Sul, RS.
  • Johnatan Vilasboa Universidade de Caxias do Sul, Instituto de Biotecnologia, Laboratório de Controle Biológico Doenças de Plantas e Laboratório de Biotecnologia Vegetal, Rua Francisco Getúlio Vargas, no 1.130, Petrópolis, CEP 95070-560 Caxias do Sul, RS.
  • Fernando Joel Scariot Universidade de Caxias do Sul, Instituto de Biotecnologia, Laboratório de Pesquisas Enológicas e Bebidas e Laboratório de Microbiologia Aplicada, Rua Francisco Getúlio Vargas, no 1.130, Petrópolis, CEP 95070-560 Caxias do Sul, RS.
  • Sergio Echeverrigaray Universidade de Caxias do Sul, Instituto de Biotecnologia, Laboratório de Pesquisas Enológicas e Bebidas e Laboratório de Microbiologia Aplicada, Rua Francisco Getúlio Vargas, no 1.130, Petrópolis, CEP 95070-560 Caxias do Sul, RS.
  • Luciani Tatsch Piemolini-Barreto Universidade de Caxias do Sul, Instituto de Biotecnologia, Laboratório de Análises e Pesquisas em Alimentos, Rua Francisco Getúlio Vargas, no 1.130, Petrópolis, CEP 95070-560 Caxias do Sul, RS.
  • Joséli Schwambach Universidade de Caxias do Sul, Instituto de Biotecnologia, Laboratório de Controle Biológico Doenças de Plantas e Laboratório de Biotecnologia Vegetal, Rua Francisco Getúlio Vargas, no 1.130, Petrópolis, CEP 95070-560 Caxias do Sul, RS.

Keywords:

Colletotrichum gloeosporioides, Greeneria uvicola, alternative control, bitter rot, ripe rot

Abstract

The objective of this work was evaluate the effect of Eucalyptus staigeriana essential oil on Colletotrichum gloeosporioides and Greeneria uvicola mycelial growth and conidia germination on grapes, as well as its potential for the control of postharvest rot diseases and its effect on the organoleptic properties of grapes. The essential oil (EO) showed in vitro antifungal activity against both pathogens, with fungicidal effect on mycelial growth and on conidia germination at the concentrations of 1.0 and 0.5 μL mL-1, respectively. The EO volatile compounds had a fungistatic effect on the mycelial growth of C. gloeosporioides and a fungicidal effect on G. uvicola. At postharvest, the EO reduced the incidence of ripe rot up to 75% and 86% in the preventive and curative treatments, respectively, and the incidence of bitter rot up to 54% in the curative treatment. Since the EO does not affect significantly grape sensory properties, it does not affect the consumption intention of grapes treated with the EO. The EO of E. staigeriana is efficient in the in vitro control of both pathogens; moreover, it is also efficient in the control of the incidence of postharvest fungal rot diseases, mainly in the curative treatment.

Published

2022-08-18

How to Cite

Pedrotti, C., Trentin, T. R., Cavião, H. C., Vilasboa, J., Scariot, F. J., Echeverrigaray, S., … Schwambach, J. (2022). <i>Eucalyptus staigeriana</i> essential oil in the control of postharvest fungal rots and on the sensory analysis of grapes. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 57(Z), e02782. Retrieved from https://apct.sede.embrapa.br/pab/article/view/27112