Yield performance and meat quality of broilers fed diets with linseed oil

Authors

  • Karline Tikae Tani Murakami Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - UNESP
  • Marcos Franke Pinto UNESP - Araçatuba
  • Elisa Helena Giglio Ponsano Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - UNESP
  • Manoel Garcia Neto Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - UNESP

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.3116

Keywords:

fatty acids, carcass, diet, lipids, soy oil

Abstract

The objective of this work was to assess the effect of linseed oil as a substitute to soybean oil on yield performance and meat traits of broilers of both sexes. Three hundred and twenty birds were raised in a 4x2 factorial arrangement, consisting of four receiving periods combinations of soybean oil and linseed oil and two sexes, with four replications. Yield performance was evaluated by weighting feed and broilers aging 1, 21, 42 and 49 days, when they were slaughtered. After slaughtering, carcass yield and composition in main cuts, viscera and abdominal fat were quantified. Total lipids, moisture and cholesterol contents in meat were determined. Linseed diets improved the nutritional quality of the lipid fraction of broilers meat but were harmful to broilers performance.

Author Biographies

Karline Tikae Tani Murakami, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - UNESP

Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal.

Área de atuação: Tecnologia de alimentos e medicamentos.

Marcos Franke Pinto, UNESP - Araçatuba

 Curso de Medicina Veterinária - Departamento de Apoio, Produção e Saúde Animal Professor.

Área de atuação: Higiene e Inspeção de Produtos de Origem Animal, Tecnologia de Produtos de Origem Animal.

Elisa Helena Giglio Ponsano, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - UNESP

Curso de Medicina Veterinária - Departamento de Apoio, Produção e Saúde Animal Professor.

Área de atuação: Tecnologia de Produtos de Origem Animal. Biotecnologia.

Manoel Garcia Neto, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - UNESP

Curso de Medicina Veterinária - Departamento de Apoio, Produção e Saúde Animal Professor.

Área de atuação: Zootecnia, Nutrição Animal, Produção Avícola

Published

2011-01-18

How to Cite

Murakami, K. T. T., Pinto, M. F., Ponsano, E. H. G., & Garcia Neto, M. (2011). Yield performance and meat quality of broilers fed diets with linseed oil. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45(4), 401–407. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.3116

Issue

Section

ANIMAL SCIENCE