Crude glycerin on finishing lamb diets

Authors

  • Josiane Fonseca Lage
  • Pedro Veiga Rodrigues Paulino UFV
  • Luiz Gustavo Ribeiro Pereira Embrapa Gado de Leite
  • Sebastião de Campos Valadares Filho UFV
  • André Soares de Oliveira UFMT
  • Edenio Detmann UFV
  • Natália Krish de Paiva Souza UFV
  • Jéssika Carolina Moutinho Lima UFV

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.7415

Keywords:

biodiesel, co-products, performance, glycerol, sheep, ruminants

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effects of crude glycerin (CG) inclusion, with 36.20% of glicerol, on finishing lamb diets on intake, nutrients digestibility, and productive and economical performance. Thirty-five intact male lambs (Santa Inês), with 20±2.27 kg of initial average body weight were randomly assigned to five treatments, with six replicates. The treatments consisted of increasing crude glycerin levels on the diet: 0, 3, 6, 9 and 12% of diet dry matter. After ten days of adaptation, five animals were slaughtered to determine initial carcass dressing. After the adaptation period, 30 animals were housed in individual pens. When the group reached average body weight of 35 kg, animals were slaughtered. The CG levels had a negative linear effect on dry matter intake and average daily weight gain, and a quadratic effect on neutral fiber detergent digestibility corrected for ash and protein. Crude glycerin levels had also a quadratic effect on body weight at slaughter and feed-to-gain ratio (FGR). Crude glycerin with 36.20% of glycerol can be included in the diet of finishing lambs up to 6% of dry matter, optimizing the FGR and promoting economic benefits.

Author Biographies

Josiane Fonseca Lage

Zootecnista (UFV), M.Sc. Nutrição e Produção de Ruminantes (UFV)

Pedro Veiga Rodrigues Paulino, UFV

Professor Adjunto II do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal de Viçosa, com atuação na área de Fisiologia do Crescimento Animal e Qualidade da Carne

Luiz Gustavo Ribeiro Pereira, Embrapa Gado de Leite

D.Sc. Nutrição de Ruminantes, Pesquisador da Embrapa Gado de Leite.

Sebastião de Campos Valadares Filho, UFV

Professor Titular do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal de Viçosa, com atuação em Nutrição de Ruminantes.

André Soares de Oliveira, UFMT

Professor Adjunto do Centro de Ciencias Agrárias e Ambientais da Universidade Federal do Mato Grosso (Campus Sinop), com atuação em Nutrição Animal.

Edenio Detmann, UFV

Professor Adjunto do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal de Viçosa, com atuação em Análise de Alimentos e Experimentação com animais.

Natália Krish de Paiva Souza, UFV

Estudante de Zootecnia do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal de Viçosa, bolsisa iniciação científica

Jéssika Carolina Moutinho Lima, UFV

Estudante de Zootecnia do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal de Viçosa

Published

2011-01-26

How to Cite

Lage, J. F., Paulino, P. V. R., Pereira, L. G. R., Valadares Filho, S. de C., Oliveira, A. S. de, Detmann, E., … Lima, J. C. M. (2011). Crude glycerin on finishing lamb diets. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45(9), 1012–1020. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.7415

Issue

Section

ANIMAL NUTRITION