Productive performance of tambacus fed diets supplemented with vitamin E

Authors

  • Antônio Carlos Silveira Gonçalves Universidade Federal de Lavras
  • Luis David Solis Murgas Universidade Federal de Lavras
  • Priscila Vieira e Rosa Universidade Federal de Lavras
  • Rodrigo Diana Navarro Universidade Federal de Lavras
  • Diego Vicente da Costa Universidade Federal de Lavras
  • Edgar de Alencar Teixeira Universidade Federal de Minas Gerais

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.7796

Keywords:

Colossoma macropomum, Piaractus mesopotamicus, enzymology, hematology, tocopherol

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effects of tambacu vitamin E dietary supplementation on performance and hematological variables, and determine the relationship of glutathione peroxidase activity with vitamin E and selenium suplementation. Two hundred and fifty juvenile tambacus were used, divided into 25 aquaria. The basal diet was pelleted with 32% of crude protein and 3,300 kcal kg-1 of digestible energy, with 0.40 mg kg-1 Se. Test diets – isoproteic and isocaloric – were composed of the basal diet with increasing vitamin E concentrations (0, 100, 200, 300, 400 mg kg-1), in a completely randomized design, with five treatments and five replications. No significant effect of vitamin E supplementation was observed on total length, mean corpuscular volume, mean corpuscular hemoglobin concentration and total erythrocyte, and on the enzymatic activity of glutathione peroxidase. However, final weight and apparent feed conversion were significantly affected by supplemented treatments. Standard length and weight gain improved using diets supplemented with 400 mg kg-1 of vitamin E. Dietary vitamin E supplementation results in better tambacu performance.

Author Biographies

Antônio Carlos Silveira Gonçalves, Universidade Federal de Lavras

Estudante de Doutorado pelo programa de pós-graduação em Zootecnia, na área de Produção e Nutrição Animal.

Luis David Solis Murgas, Universidade Federal de Lavras

Professor do departamento de Fisiologia e Farmacologia Animal, atuando na área de Reprodução de Peixes.

Priscila Vieira e Rosa, Universidade Federal de Lavras

Professora do departamento de Zootecnia, atuando na área de Nutrição de Peixes.

Rodrigo Diana Navarro, Universidade Federal de Lavras

Pós doutorando em Produção de Peixe pelo departamento de Ciências Veterinárias.

Diego Vicente da Costa, Universidade Federal de Lavras

Estudante de graduação em Zootecnia.

Edgar de Alencar Teixeira, Universidade Federal de Minas Gerais

Professor do departamento de Zootecnia, atuando na área de Produção de Peixes.

Published

2011-01-26

How to Cite

Gonçalves, A. C. S., Murgas, L. D. S., Rosa, P. V. e, Navarro, R. D., da Costa, D. V., & Teixeira, E. de A. (2011). Productive performance of tambacus fed diets supplemented with vitamin E. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45(9), 1005–1011. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.7796

Issue

Section

ANIMAL NUTRITION