Fluorine accumulation and its phytotoxic effects in blue coleus and lemongrass leaves used for tea

Authors

  • Naiara Viana Campos Universidade Federal de Viçosa
  • Aristéa Alves Azevedo Universidade Federal de Viçosa
  • Bruno Francisco Sant'Anna-Santos Universidade Federal de Minas Gerais

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.7903

Keywords:

Cymbopogon citratus, Plectranthus neochilus, structural alterations, foliar anatomy, micromorphology, medicinal plants

Abstract

The objective of this work was to evaluate the fluoride accumulation in leaves of blue coleus (Plectranthus neochilus) and lemongrass (Cymbopogon citratus), the percentage of fluoride released through infusion and to characterize visually and through microscopy the injuries caused by the pollutant. Saplings of the species were subjected to a simulated fog with potassium fluoride. Fluoride accumulation in dry matter was measured by a specific electrode in washed and unwashed leaves, subjected and not subjected to infusion. The percentage of available fluorine in teas was higher for lemongrass leaves, even though this species shows a lower fluorine accumulation than blue coleus. No visible symptoms were observed in leaves of either species, although changes in turgidity of the epidermal cells, cuticle rupture and trichome and stomata deformation were observed through scanning electron microscopy. The high contents of fluoride in leaves of C. citratus and P. neochilus and the absence of visual toxicity symptoms reveal that these species are tolerant to the pollutant. Washing the leaves in water is inefficient to remove fluoride. Differences in accumulation and release of fluorine are related to the morpho-anatomical characteristics of the species studied.

Author Biographies

Naiara Viana Campos, Universidade Federal de Viçosa

Bacharel e Licenciada em Ciências biológicas pela Universidade Federal de Viçosa. Aluna de Mestrado do Programa de Pós-graduação em Biologia Vegetal-UFV. Tem experiência na área de Anatomia Vegetal aplicada à poluição ambiental.

Aristéa Alves Azevedo, Universidade Federal de Viçosa

Bacharel e Licenciado em Biologia pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (1972), Mestre em Ciências Biológicas (Botânica) pela Universidade de São Paulo (1983) e Doutor em Ciências Biológicas (Botânica) pela Universidade de São Paulo (1995). Atualmente é Professor Associado II da Universidade Federal de Viçosa, onde atua no Programa de Pós-graduação em Botânica orientando no Mestrado e Doutorado; membro de Câmara de Assessoramento (CRA) da Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais(FAPEMIG). Tem experiência na área de Botânica, com ênfase em Anatomia Vegetal, atuando nos seguintes temas: diversidade estrutural em plantas vasculares, alterações estruturais em resposta a poluentes e anatomia aplicada à taxonomia.

Bruno Francisco Sant'Anna-Santos, Universidade Federal de Minas Gerais

Engenheiro Agrônomo e Doutor em Botânica pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Cursou o Pós-Doutorado em Botânica na UFV atuando como Professor Voluntário do Departamento de Biologia Vegetal (UFV) ministrando aulas em disciplinas da graduação (BVE210 - Anatomia das Espermatófitas) e pós-graduação (BVE617-Métodos em Anatomia Vegetal). Atualmente é Professor de Botânica no Instituto de Ciências Agrárias da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Tem experiência na área de Anatomia Vegetal, com ênfase nos efeitos da chuva ácida e do flúor em espécies arbóreas tropicais, atuando principalmente nos seguintes temas: bioindicação, biomarcadores, flúor, chuva ácida e Anatomia Vegetal.

Published

2011-01-24

How to Cite

Campos, N. V., Azevedo, A. A., & Sant'Anna-Santos, B. F. (2011). Fluorine accumulation and its phytotoxic effects in blue coleus and lemongrass leaves used for tea. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45(7), 646–653. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.7903

Issue

Section

PLANT PHYSIOLOGY