Noncarcass components of Caatinga grazing-fed goats

Authors

  • Sharleny Braz Lobato Bezerra Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Antônia Sherlânea Chaves Veras Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Dulciene Karla de Andrade Silva Universidade Federal rural de Pernambuco
  • Marcelo de Andrade Ferreira Universidade Federal rural de Pernambuco
  • Kedes Paulo Pereira Universidade Federal rural de Pernambuco
  • Josimar Santos de Almeida Universidade Federal rural de Pernambuco
  • Julio César de Araújo Santos Instituto Agronômico de Pernambuco

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8048

Keywords:

byproduct, caprine, leather, supplementation, viscera

Abstract

The objective of this work was to evaluate the "buchada" – composed of heart, lungs, liver, spleen, intestines, stomach and blood – yields, the weights and yields of organs, visceras, and carcass of undefined breed Caatinga grazing-fed goats, with or without supplementation. Eighteen castrated male goats with initial live weight of 15±0,55 kg, were kept in a grazing area in the Caatinga vegetation, Pernambuco state, Brazil, during 105 days. Animals were subjected to three treatments in a completely randomized design: grazing at will, without supplementation; restricted grazing; and grazing at will, with supplementation of soybean meal and forage cactus. Supplemented animals had higher weight at slaughter (PVA), higher empty body weight (PCVZ), and higher weight of tongue, lungs + trachea, heart, spleen, diaphragm, pancreas and kidneys. The weights of liver, gallbladder and reproductive tract showed no difference between treatments. The absolute value of "buchada" weights was influenced by treatments, and supplemented animals had the higher ones. "Buchada" yields in terms of PVA and PCVZ did not differ between treatments. The supplementation for grazing-goats raised in Caatinga produces animals with higher PVA, PCVZ and "buchada" weights, but does not influence the "buchada" yields, in terms of PVA and PCVZ.

Author Biographies

Sharleny Braz Lobato Bezerra, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (2007), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (2010).

Antônia Sherlânea Chaves Veras, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (1986), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (1992) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2000).  Atualmente é professora titular da Universidade Federal Rural de Pernambuco; bolsista de produtividade em pesquisa, nível 1C do CNPq.

Dulciene Karla de Andrade Silva, Universidade Federal rural de Pernambuco

Graduada em Zootecnia pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (1999), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (2001) e doutorado pelo Programa de Doutorado Integrado em Zootecnia da Universidade Federal Rural de Pernambuco (2006). Atualmente é professor Adjunto I da Unidade Acadêmica de Garanhuns - Universidade Federal Rural de Pernambuco.

Marcelo de Andrade Ferreira, Universidade Federal rural de Pernambuco

Possui graduação em agronomia pela Universidade Federal de Viçosa (1992), mestrado (1994), doutorado (1997) e pós-doutorado em Zootecnia (2007), pela Universidade Federal de Viçosa. Atualmente é professor do Depto de Zootecnia da Universidade Federal Rural de Pernambuco e bolsista de produtividade do CNPq categoria 1B.

Kedes Paulo Pereira, Universidade Federal rural de Pernambuco

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (2005) e mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (2007). Atualmente doutorando em Zootecnia pela UFRPE.

Josimar Santos de Almeida, Universidade Federal rural de Pernambuco

Ensino Médio (2o grau) pela Escola Agrotecnica Federal de Vitoria de Santo Antão, Brasil(2002). Atualmente é estudante do curso de Zootecnia da Universidade Federal Rural de Pernambuco, sendo bolsista de iniciação cientifica.

Julio César de Araújo Santos, Instituto Agronômico de Pernambuco

Atualmente é estudante do curso de Medicina Veterinária da Universidade Federal Rural de Pernambuco, sendo bolsista de iniciação cientifica.

Published

2011-01-26

How to Cite

Bezerra, S. B. L., Veras, A. S. C., Silva, D. K. de A., Ferreira, M. de A., Pereira, K. P., de Almeida, J. S., & Santos, J. C. de A. (2011). Noncarcass components of Caatinga grazing-fed goats. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45(7), 751–757. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8048

Issue

Section

ANIMAL SCIENCE