Evaluation of the variables that influence the enzymatic hydrolysis of Moxotó goat's milk casein

Authors

  • Tatiana Barros Ferreira Lira UFRPE
  • Vilma Sobral Bezerra UFRPE
  • Flávio de Oliveira Silva UFRPE
  • Giselle Maria Pereira Dias UFPE
  • José Luiz de Lima Filho UFRPE, UFPE
  • Tatiana Souza Porto UFRPE
  • Ana Lúcia Figueiredo Porto UFRPE, UFPE

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8251

Keywords:

Capra hircus, goat’s milk, papain, pepsin, proteolysis, trypsin

Abstract

The aim of this work was to evaluate the effects of temperature, pH, enzyme:substrate ratio (E:S), and reaction time on the enzymatic hydrolysis of Moxotó breed goat's milk casein, using different proteolytic enzymes. Enzymatic hydrolysis of the capric casein was performed using trypsin, pepsin and papain. For each enzyme, two levels of the variables were used to assess their effects on the hydrolysis of casein, using a full factorial design (24). The hydrolysis products were visualized on SDS-PAGE. The best hydrolysis degree using papain were at pH 6.5, E:S of 1:150 and 5 hours of hydrolysis at 50°C (28.17%); for trypsin, at pH 8.5, E:S of 1:150 and 5 hours at 40°C (29.55%); and for pepsin, at pH 3.0, E:S of 1:100 and 5 hours at 40°C (38.27%). Capric casein hydrolysis is affected positively by pH and reaction time, using pepsin. Significant antagonistic interactions were observed between pH and E:S, with trypsine; and between pH, temperature and reaction time, with papain. Pepsin has high αs1, β e κ-casein hydrolysis efficiency, evidenced by the molar masses below 14.4 kDa of its products.

Author Biographies

Tatiana Barros Ferreira Lira, UFRPE

Mestranda em Ciência Veterinária pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFPE). Possui graduação em Medicina Veterinária e  Licenciatura em Ciências agrícolas pela UFRPE. Funcionária Pública Federal da Universidade Federal de Pernambuco

Vilma Sobral Bezerra, UFRPE

Aluna de doutorado do programa de pós-graduação em Biociência Animal pela UFRPE

Flávio de Oliveira Silva, UFRPE

Aluno de doutorado do programa de pós-graduação em Biociência  Animal pela UFRPE

Giselle Maria Pereira Dias, UFPE

Mestranda em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Pernambuco

José Luiz de Lima Filho, UFRPE, UFPE

Possui doutorado em Bioquímica e Microbiologia - University of St Andrews (1987), é professor adjunto de Bioquimica da Universidade Federal de Pernambuco

Tatiana Souza Porto, UFRPE

Possui doutorado em Tecnologia Bioquímico-Farmacêutica pela Universidade de São Pauloe realizou doutorado sandwiche na Universita Degli Studi Di Genova.

Ana Lúcia Figueiredo Porto, UFRPE, UFPE

Doutorado Sanduiche na Universidade Técnica de Lisboa pelo doutorado em Engenharia Química da Universidade Estadual de Campinas. Atualmente é professora de Bioquímica do Departamento de Morfologia e Fisiologia da Universidade Federal de Pernambuco

Published

2011-01-26

How to Cite

Ferreira Lira, T. B., Bezerra, V. S., Silva, F. de O., Dias, G. M. P., de Lima Filho, J. L., Porto, T. S., & Porto, A. L. F. (2011). Evaluation of the variables that influence the enzymatic hydrolysis of Moxotó goat’s milk casein. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45(9), 1036–1043. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8251

Issue

Section

FOOD TECHNOLOGY