Modified atmosphere and cold storage for postharvest conservation of 'Niagara Rosada' table grape

Authors

  • Patrícia Cia Instituto Agronômico de Campinas,
  • Eliane Aparecida Benato Instituto de Tecnologia de Alimentos
  • Silvia Regina de Toledo Valentini Instituto de Tecnologia de Alimentos
  • Juliana Sanches Instituto Agronômico de Campinas
  • Francine Scolfaro Ponzo Insituto Agronômico de Campinas
  • Daniela Flôres ESALQ / USP
  • Maurilo Monteiro Terra Insituto Agronômico de Campinas

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8453

Keywords:

Vitis labrusca, detached berries, rots

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effect of the modified atmosphere, on the storage life of 'Niagara Rosada' Table grape kept under refrigeration in two experiments. In the first one, grape clusters stored in different package materials were evaluated: corrugated cardboard boxes, polyethylene tereftalate (PET); 17-μm  polyvinyl chloride (PVC); 25-μm low density linear polyethylene film (PELDB); and 50-μm PELDB. On a second assay, different packaging systems were evaluated: opened plastic bags; 25-μm low density polyethylene film (PEBD); 25-μm PEBD, with injection of gas mixture (21% O2/5% CO2), 25-μm PEBD (21% O2/10% CO2); 25-μm PEBD (21% O2/20% CO2). The grape clusters were stored at 1±1°C and 90 ± 5% relative humidity (RH) for 28 days, followed by a storage period at room conditions at 25 ± 2ºC and 80± 5% RH. Clusters were evaluated for weight loss, firmness, color of the berries, percentage of detached berries, total soluble solids (SST), titratable acidity (TA), SST/TA, and rot incidence. Polyethylene film of 50-μm, from the 14th day at 1°C, with an additional period of 3 days at 25°C, caused fruit fermentation. The 25-μm PELBD, with or without gas injection, and 17-μm PVC films reduce clusters weight loss, but do not reduce berry detaching and rot incidence .

Author Biographies

Patrícia Cia, Instituto Agronômico de Campinas,

Centro de Engenharia e Automação (CEA)

Área de atuação: tecnologia e fitopatologia pós-colheita

Eliane Aparecida Benato, Instituto de Tecnologia de Alimentos

Grupo de Engenharia e Pós-Colheita (GEPC)

Área de atuação: tecnologia e fitopatologia pós-colheita

Silvia Regina de Toledo Valentini, Instituto de Tecnologia de Alimentos

Grupo de Engenharia e Pós-Colheita (GEPC)

Área de atuação: tecnologia pós-colheita

Juliana Sanches, Instituto Agronômico de Campinas

Centro de Engenharia e Automação (CEA)

Área de atuação: tecnologia pós-colheita

Francine Scolfaro Ponzo, Insituto Agronômico de Campinas

Doutoranda do curso de Pós-Graduação em Agricultura Tropical e Subtropical / IAC

Área de atuação: tecnologia e fitopatologia pós-colheita

Daniela Flôres, ESALQ / USP

Doutoranda do curso de Pós-Graduação em Ciências / Esalq (USP)

Área de atuação: fitopatologia

Maurilo Monteiro Terra, Insituto Agronômico de Campinas

Centro de Frutas (IAC)

Área de atuação: nutrição e adubação da videira

Published

2011-01-27

How to Cite

Cia, P., Benato, E. A., Valentini, S. R. de T., Sanches, J., Ponzo, F. S., Flôres, D., & Terra, M. M. (2011). Modified atmosphere and cold storage for postharvest conservation of ’Niagara Rosada’ table grape. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45(10), 1058–1065. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8453

Issue

Section

STORAGE