Cellulolytic activitity of isolated fungi from sugarcane bagasse and decayed wood

Authors

  • Thalita Peixoto Basso Esalq/USP
  • Cláudio Rosa Gallo Esalq/USP
  • Luiz Carlos Basso Esalq/USP

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8551

Keywords:

Acremonium, Aspergillus, Paecilomyces, Penicillium, Trichoderma, cellulase, endoglucanase

Abstract

The objective of this work was to identify fungi isolates from sugarcane bagasse and decayed wood, and to evaluate their cellulolytic activity on sugarcane bagasse. Five isolates were evaluated, as compared to Trichoderma reesei QM9414 and T. reesei RUT C30. The cellulolytic activity was estimated through the hydrolytic capacity of the enzymatic extract of fungi grown on sugarcane bagasse over filter paper (total cellulolytic activity) and sodium carboxymethyl cellulose (endoglucanase activity). The isolates were identified by molecular analysis of 26S rDNA region. Paecilomyces, Aspergillus, Acremonium/Penicillium and Trichoderma genera were identified. Although T. reesei QM9414 showed the highest total cellulolytic activity, some isolates showed higher endoglucanase activities. Biodiversity found in habitats such as sugarcane bagasse can provide strains of cellulolytic fungi with great biotechnological potential.

Author Biographies

Thalita Peixoto Basso, Esalq/USP

Possui graduação em Agronomia pela Universidade estadual de Londrina (2007), e atualmente é aluna de mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz -Universidade de São Paulo (2010).

Cláudio Rosa Gallo, Esalq/USP

Possui graduação em Licenciatura Em Ciências Biológicas pela Faculdade de Filosofia Ciências e Letras de Rio Claro (1974) , mestrado em Agronomia (Microbiologia Agrícola) pela Universidade de São Paulo (1978) e doutorado em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (1990) . Atualmente é Professor Doutor da Universidade de São Paulo. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos , com ênfase em Ciência de Alimentos.

Luiz Carlos Basso, Esalq/USP

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade de São Paulo (1969), mestrado em Agronomia (Solos e Nutrição de Plantas) pela Universidade de São Paulo (1973) e doutorado em Ciências Biológicas (Botucatu) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1974) e pós-doutorado na França (Institut des Produits de la Vigne, Montpellier, 1989) e em Portugal (Instituto Superior Técnico de Lisboa). Atualmente é professor doutor da Universidade de São Paulo, onde leciona, desde 1972 a disciplina Bioquímica em nível de graduação e a partir de 1994 em nível de pós-graduação.

Published

2011-01-28

How to Cite

Basso, T. P., Gallo, C. R., & Basso, L. C. (2011). Cellulolytic activitity of isolated fungi from sugarcane bagasse and decayed wood. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45(11), 1282–1289. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.8551

Issue

Section

MICROBIOLOGY