Mycelial growth of Pleurotus ostreatus in Simarouba amara sawdust

Authors

  • Ceci Sales‑Campos Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia
  • Augusto Ferreira da Eira Universidade Estadual Paulista
  • Maria Aparecida de Jesus Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia
  • Francielli Campagnolli Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia
  • Meire Cristina Nogueira de Andrade Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2008.v43.916

Keywords:

edible fungi, hiratake mushroom, mycelial growth, sawing

Abstract

The objective of this work was to assess the mycelial growth of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) cultivated in sawdust of Simarouba amara. Evaluations were made for the effect of temperatures 22, 25, 27, 30 and 35ºC on the mycelial growth of P. ostreatus in 3% malt-agar and SDA-MA (infusion of S. amara sawdust, enriched with soybean meal-dextrose-agar) media; and the mycelial growth in cultivation substrate of S. amara sawdust, with and without supplementation of soybean meal, at 25 and 30ºC. The best development of P. ostreatus was in 3% malt-agar medium at 25ºC. Soybean meal supplementation on S. amara sawdust promoted mycelial growth.

Author Biographies

Ceci Sales‑Campos, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia

Coordenação de Pesquisas de Produtos Florestais

Augusto Ferreira da Eira, Universidade Estadual Paulista

Departamento de Produção Vegetal

Maria Aparecida de Jesus, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia

Coordenação de Pesquisas de Produtos Florestais

Francielli Campagnolli, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia

Coordenação de Pesquisas de Produtos Florestais

Meire Cristina Nogueira de Andrade, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia

Coordenação de Pesquisas de Produtos Florestais

Published

2008-12-09

How to Cite

Sales‑Campos, C., Eira, A. F. da, Jesus, M. A. de, Campagnolli, F., & Andrade, M. C. N. de. (2008). Mycelial growth of <i>Pleurotus ostreatus</i> in <i>Simarouba amara</i> sawdust. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 43(11), 1633–1635. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2008.v43.916

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTES