Adaptability and phenotype stability of Arabica coffee cultivars in Minas Gerais, Brazil

Authors

  • Cesar Elias Botelho Epamig
  • Juliana Costa de Rezende Epamig
  • Gladyston Rodrigues Carvalho Epamig
  • Alex Mendoça de Carvalho Ufla
  • Vinicius Teixeira Andrade Ufla
  • Cintia Reis Barbosa Ihara

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.9326

Keywords:

Coffea arabica, Catuaí cultivar, floating grains, high sieve grains, productivity

Abstract

The objective of this work was to evaluate the phenotypic adaptability and stability for grain yield of the Catuaí group of coffee cultivars by the method Annicchiarico. The experiments were installed and carried out in the counties of Três Pontas, Campos Altos and Capelinha, Minas Gerais state, Brazil. The experiments were carried out in a randomized complete block design, with four replicates and six plants per plot. The treatments were constituted by 15 cultivars of the Catuaí group and five controls. The grain yield evaluations were performed in the six harvests from 2003/2004 to 2008/2009 growing seasons. Then, the joint analysis of the three localities and the evaluation of cultivars adaptability and stability were performed. The parameters floating beans and high sieve grains were carried out considering the 2008/2009 harvest. The cultivars Catuaí Vermelho IAC 15, Catuaí Amarelo IAC 30, Catuaí Amarelo IAC 62 and Catuaí Vermelho IAC 72 were the most promising because they allied higher stability and adaptability in favorable and unfavorable environments with mean high yield. The cultivars Catuaí Vermelho IAC 100, Catuaí Amarelo IAC 86, Rubi MG 1192 and Catuaí Vermelho IAC 144 have the highest percentage of bean size grains. All the cultivars showed low percentage of floating grains.

Author Biographies

Cesar Elias Botelho, Epamig

Pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, Epamig, em Lavras. Doutor em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras. Atua na área de melhoramento do cafeeiro e manejo da lavoura de café. Epamig, Campus da UFLA, CP 176. cesarbotelho@epamig.br

Juliana Costa de Rezende, Epamig

Pesquisadora da Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, Epamig, em Lavras. Doutora em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras. Atua na área de genética e melhoramento do cafeeiro. Epamig, Campus da UFLA, CP 176 Lavras, MG CEP 37200-000. julianacosta@epamig.br

Gladyston Rodrigues Carvalho, Epamig

Pesquisador da Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, Epamig, em Lavras. Doutor em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras. Atua na área de melhoramento genético e manejo tecnológico da lavoura de café. Epamig, Campus da UFLA, CP 176 Lavras, MG CEP 37200-000. carvalho@epamig.ufla.br

Alex Mendoça de Carvalho, Ufla

2Engenheiro Agrônomo, Doutorando em Agronomia/Fitotecnia, Departamento de Agronomia, Universidade Federal de Lavras/UFLA Cx.P.3037 37200-000 Lavras,MG carvalho.am@hotmail.com

Vinicius Teixeira Andrade, Ufla

Engenheiro Agrônomo, Mestrando em Agronomia/Genética e Melhoramento de Plantas, Departamento de Biologia, UFLA vinicius@rehagro.com.br

Cintia Reis Barbosa, Ihara

4Engenheira Agrônoma cynthia.reis87@gmail.com

Published

2011-03-22

How to Cite

Botelho, C. E., Rezende, J. C. de, Carvalho, G. R., Carvalho, A. M. de, Andrade, V. T., & Barbosa, C. R. (2011). Adaptability and phenotype stability of Arabica coffee cultivars in Minas Gerais, Brazil. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45(12), 1404–1411. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.9326

Issue

Section

GENETICS