Traceability of bovine meat and bone meal in eggs from laying hens fed with alternative ingredients

Authors

  • Juliana Célia Denadai Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquita Filho
  • Carlos Ducatti Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquista Filho
  • José Roberto Sartori Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquista Filho
  • Antonio Celso Pezzato Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquista Filho
  • Cleusa Móri Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquista Filho
  • Rosana Gottmann Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquista Filho
  • Mariela Akie Okino Mituo Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquista Filho

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2009.v44.1132

Keywords:

Gallus gallus, carbon-13, certification, bovine spongiform encephalopathy, stable isotopes, nitrogen-15

Abstract

The objective of this work was to detect traces of the bovine meat and bones meal in eggs of laying hens fed on commercial diets including alternative plant ingredients and yeast. The bovine meal detection was performed through carbon and nitrogen stable isotope technique. Three hundred eighty-four laying hens were randomly distributed in eight treatments. Treatments consisted of one control diet – a corn-and-soybean based meal – and seven diets with bovine meat and bone meal, including or not other ingredients (wheat bran, rice, cottonseed meal, corn gluten meal, sugarcane yeast and brewer yeast). At the 35th day, 24 eggs per treatment were randomly collected, 12 for egg analyses and 12 for yolk and albumen analyses. After isotopic analysis of carbon and nitrogen, the results were submitted to multivariate analysis of variance. The average isotopic pairs of egg, yolk and albumen of all treatments differed from those of the control. The stable isotope technique allowed detection of bovine meat and bone meal in eggs, yolk and albumen, produced by laying hens fed on diets with inclusion of plant ingredients and yeast.

Author Biographies

Juliana Célia Denadai, Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquita Filho

Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Campus de Botucatu - Grupo de Pesquisa do Centro de Isótopos Estáveis - Instituto de Biociências, Distrito de Rubião Júnior s/n, Caixa Postal: 510, CEP: 18618-000, Botucatu/SP.

Carlos Ducatti, Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquista Filho

Instituto de Biociências (IB), Campus de Botucatu - Grupo de Pesquisa do Centro de Isótopos Estáveis.

José Roberto Sartori, Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquista Filho

Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Campus de Botucatu - Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal - Grupo de Pesquisa do Centro de Isótopos Estáveis.

Antonio Celso Pezzato, Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquista Filho

Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Campus de Botucatu - Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal - Grupo de Pesquisa do Centro de Isótopos Estáveis.

Cleusa Móri, Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquista Filho

Instituto de Biociências (IB), Campus de Botucatu - Grupo de Pesquisa do Centro de Isótopos Estáveis.

Rosana Gottmann, Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquista Filho

Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Campus de Botucatu - Grupo de Pesquisa do Centro de Isótopos Estáveis.

Mariela Akie Okino Mituo, Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Júlio de Mesquista Filho

Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Campus de Botucatu - Grupo de Pesquisa do Centro de Isótopos Estáveis.

Published

2009-03-03

How to Cite

Denadai, J. C., Ducatti, C., Sartori, J. R., Pezzato, A. C., Móri, C., Gottmann, R., & Mituo, M. A. O. (2009). Traceability of bovine meat and bone meal in eggs from laying hens fed with alternative ingredients. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 44(1), 1–7. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2009.v44.1132

Issue

Section

POULTRY SCIENCE