Heated water and UV-C radiation to postharvest control of Cryptosporiopsis perennans on apples

Authors

  • Vinícius Adão Bartnicki UDESC
  • Rosa Maria Valdebenito-Sanhueza Proterra
  • Cassandro Vidal Talamini do Amarante Udesc
  • Luis Antônio Suita de Castro Embrapa Clima Temperado
  • Mara Regina Rizzati PUC-RS
  • João Antônio Vargas de Souza PUC-RS

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.2411

Keywords:

Malus domestica, desinfestation, UV-C radiation, heat treatment

Abstract

The objective of this work was to assess the colonization of Cryptosporiopsis perennans in the epidermis of apples and the efficiency of heated water and UV-C radiation application to control this pathogen. In apples inoculated with C. perennans, the colonization of lenticels and adjacent areas by the pathogen was observed by electronic scanning microscopy. The sensitivity of C. perennans conidia was evaluated in aqueous suspension, at temperatures of 28, 45, 50 and 55°C for 15 and 30 s, and at UV-C radiation doses of 0.018, 0.037, 0.075, 0.150, 0.375, 0.750, 1.500 and 3.000 kJ m-2. The effects of UV-C radiation doses at 0.375, 0.750 and 1.500 kJ m-2 and heated water at 50°C, sprayed during 15 and 30 s were evaluated for controlling C. perennans in apples inoculated with the pathogen. The fungus produced abundant mycelium and conidia in lenticels and adjacent areas on the epidermis of the apples. The heated water at 50°C during 15 s and a 0.750 kJ m-2 UV-C radiation dose reduced conidia survival in more than 99%. Heated water sprayed at 50°C during 15 s and a UV-C radiation dose of 0.375 kJ m-2 control C. perennans in apples.

Author Biographies

Vinícius Adão Bartnicki, UDESC

Patologia pós-colheita

Rosa Maria Valdebenito-Sanhueza, Proterra

Pesquisadora aposentada da Embrapa Uva e Vinho com atuação na Instituição até abril/2009. Atualmente é pesquisadora do centro de pesquisa privado Proterra. Atuação na área de Fitopatologia, com ênfase em epidemiologia e controle de doenças de fruteiras de clima temperado. Pesquisadora CNPq

Cassandro Vidal Talamini do Amarante, Udesc

Professor do Departamento de Agronomia. Bolsista de Produtividade em Pesquisa do CNPq. Atuação em Fisiologia Vegetal.

Luis Antônio Suita de Castro, Embrapa Clima Temperado

Pesquisador da Embrapa Clima Temperado. Atuação em microscopia eletrônica de varredura.

Mara Regina Rizzati, PUC-RS

Bolsista de Produtividade em Pesquisa do CNPq. Professora Adjunta da Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul. Atuação em física das radiações.

João Antônio Vargas de Souza, PUC-RS

Mestre em Física. Atuação em física das radiações.

Published

2011-01-20

How to Cite

Bartnicki, V. A., Valdebenito-Sanhueza, R. M., do Amarante, C. V. T., de Castro, L. A. S., Rizzati, M. R., & de Souza, J. A. V. (2011). Heated water and UV-C radiation to postharvest control of <i>Cryptosporiopsis perennans</i> on apples. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45(2), 124–131. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2010.v45.2411

Issue

Section

PHYTOPATHOLOGY