Genetic parameters and agronomic evaluation of cassava genotypes

Authors

  • Rodrigo de Souza Silva Universidade Federal Rural da Amazônia, Avenida Presidente Tancredo Neves, no 2.501, Terra Firme, CEP 66077‑830 Belém, PA, Brazil.
  • Elisa Ferreira Moura Cunha Embrapa Amazônia Oriental, Travessa Dr. Enéas Pinheiro, s/no, Marco, Caixa Postal 48, CEP 66095‑903 Belém, PA, Brazil.
  • João Tomé de Farias Neto Embrapa Amazônia Oriental, Travessa Dr. Enéas Pinheiro, s/no, Marco, Caixa Postal 48, CEP 66095‑903 Belém, PA, Brazil.
  • José Edson Sampaio Embrapa Amazônia Oriental, Travessa Dr. Enéas Pinheiro, s/no, Marco, Caixa Postal 48, CEP 66095‑903 Belém, PA, Brazil.

DOI:

https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2016.v51.22969

Keywords:

Manihot esculenta, genetic breeding, genetic variability.

Abstract

The objective of this work was to estimate genetic parameters and predict genetic values for the selection of cassava (Manihot esculenta) genotypes in the state of Pará, Brazil. The trial was performed with 56 genotypes in two growing seasons (2012/2013 and 2013/2014), in the municipality of Igarapé‑Açu, in the state of Pará, using the augmented blocks design with two control treatments. The evaluated traits were: plant shoot weight (PSW), number of roots per plant (NRP), number of rotten roots per plant (NRRP), fresh root yield (FRY), harvest index (HI), and starch content in the roots (SCR). The restricted maximum likelihood (REML) and best linear unbiased prediction (BLUP) methods were used. There was genetic variability among genotypes for PSW, NRP, HI, and SCR. Broad-sense heritability estimates were low for PSW and SCR, but were moderate for NRP and HI. However, the heritabilities of the average of genotypes were higher for PSW and SCR. The genetic gains of the five best genotypes varied from 6.0 to 11.08% (PSW), 15.81 to 27.10% (NRP), 9.82 to 12.14% (HI), and 1.90 to 2.20% (SCR). There is genetic variability among cassava genotypes, and the possibility of genetic gains based on selection is moderate for this region in the state of Pará.

Author Biographies

Rodrigo de Souza Silva, Universidade Federal Rural da Amazônia, Avenida Presidente Tancredo Neves, no 2.501, Terra Firme, CEP 66077‑830 Belém, PA, Brazil.

Engenheiro Agrônomo formado pela Universidade do Estado do Maranhão, mestrando em Agronomia pela Universidade Federal Rural da Amazônia

Elisa Ferreira Moura Cunha, Embrapa Amazônia Oriental, Travessa Dr. Enéas Pinheiro, s/no, Marco, Caixa Postal 48, CEP 66095‑903 Belém, PA, Brazil.

Bióloga, Dra; em Genética e Melhoramento, atualmente é pesquisadora A da Embrapa Amazônia Oriental e atua nos recursos genéticos e melhoramento de mandioca

João Tomé de Farias Neto, Embrapa Amazônia Oriental, Travessa Dr. Enéas Pinheiro, s/no, Marco, Caixa Postal 48, CEP 66095‑903 Belém, PA, Brazil.

Engenheiro Agrônomo, Dr. em Genética e Melhoramento de Plantas pela Esalq/USP, é pesquisador A da Embrapa Amazônia Oriental e atuna no melhoramento genético de mandioca, açaí e pupunha

José Edson Sampaio, Embrapa Amazônia Oriental, Travessa Dr. Enéas Pinheiro, s/no, Marco, Caixa Postal 48, CEP 66095‑903 Belém, PA, Brazil.

Engenheiro Agrônomo, é técnico A da Embrapa Amazônia Oriental e vem trabalhando há 25 anos com a cultura da mandioca

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Published

2016-09-26

How to Cite

Silva, R. de S., Cunha, E. F. M., de Farias Neto, J. T., & Sampaio, J. E. (2016). Genetic parameters and agronomic evaluation of cassava genotypes. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 51(7), 834–841. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2016.v51.22969

Issue

Section

GENETICS